Személyes háború

Bakancslistához adom
A Private War
15 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai életrajzi film, háborús filmdráma, 110 perc, 2018

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

Marie Colvin korunk egyik leghíresebb haditudósítója. Félelmet nem ismerő, lázadó szellem, aki a világ legveszélyesebb helyeiről, háborús övezeteiből tudósít. Hangot ad a hangtalanoknak, miközben folyamatosan feszegeti a bátorság és az őrültség közötti határokat. Életét beárnyékolja a sok szörnyűség, amit látott. Marie most a neves háborús fotóssal, Paul Conroyjal együtt a szíriai Homszba utazik, hogy megmutassa a világnak az ostromlott város életét. Ez életük legveszélyesebb kalandja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
3,14159 2021 máj. 09. - 15:24:27 3/10
Ez a film konkrétan semmiről nem szól.
5/10
offtopic
sexykex 2021 márc. 02. - 17:58:00 5/10 Előzmény InteriorLulu
Tény, a kérdés elég összetett és én mindig leegyszerűsítem:
„ez az élete, így érzi magát a helyén” – Az ember elkezd egy munkát. Jó benne és megszereti. Ezen túl veszélyes helyzetekben dolgozni kezd az adrenalin és ez egy idő után sokkoló, rendkívüli érzés, ami ha elmarad hiányzik, akár a drog. A katonák egy része élvezni kezdi a veszélyt és hős lesz, vagy hősi halott. Ezért vannak emberek az összes veszélyes munkára, ezért hódítanak az extrém sportok.
„nincs a közvéleménynek, a világnak szüksége haditudósítókra” – Az újságíró a háborúban olyan, mint egy ENSZ katona, vagy felcser. Ha szerencséje van, nem lőnek rá. Többnyire az engedi közel a harcokhoz, akit megtámadtak, aki igazságosnak véli a háborúját. Nem fognak neki háborús bűnöket mutogatni, a közelébe sem jut ilyen helyzeteknek, legfeljebb a harcok végén, amikor a győztesek bemószerolják a veszteseket. A legtöbbször a civilek szenvedéséről tudósít.
Legyünk őszinték: a tapasztaltabb felnőttek elég pontosan tudják, hogy mi történik a harcok során és – különösen a II. világháború óta – mi vár a civilekre. A közelünkben is voltak háborúk és sem az ukránokért, sem a volt Jugoszlávia népeiért nem sírdogált senki. (Kivételek mindig vannak, a külhoni rokonok miatt nyilván sokan izgultak.) Kit érdekel mi van Szíriában, Jemenben vagy Afrikában. Egy család balesete az országúton többeket sokkol, mint százezrek szenvedése valahol az Óperencián túl.
„tök jó dolog, hogy kapunk ilyen információkat” – Nyilván jó dolog azoknak, akiknek van valamilyen közük, kapcsolatuk az eseményekhez és még jobb dolog a politikusoknak és a médiának. A politikus pénzt tud keríteni valódi vagy elméleti akciókra, a média lapjai jobban fogynak és nagyobb a CNN nézettsége. A haditudósítókat is a média pénzeli, a katonák komolyabb helyről szerzik be az információt.
7/10
InteriorLulu 2021 febr. 28. - 12:19:00 7/10 Előzmény sexykex
Te éppenséggel tarthatod idiótának, bárminek aminek akarod, ám ő valójában igazi elhivatott volt; valahol ki is mondta a filmben, hogy ez az élete, így érzi magát a helyén. És a haditudósítós tíz-tizenöt éve alatt nyilván végig tisztában volt a folyamatos potenciális életveszéllyel, azzal, hogy egy következő éles helyzetben már nem csupán az egyik szemét vesztheti el. Meghalni nyilván ő sem akart, hisz nem mártír volt, hanem egyszerűen megtett minden tőle telhetőt, hogy épségben maradva végezhesse a munkáját, azt az egyetlen dolgot, ami őt éltette és hajtotta. (És csendben megjegyzem, ezzel kábé ugyanúgy van, mint sok-sok, a frontvonalakban harcoló szerződéses katona is bárhol a világon).
Te azt állítod, nincs a közvéleménynek, a világnak szüksége haditudósítókra, mert biztosan nem éri meg az ő esetleges haláluk azt, hogy mi többiek valósabb és pontosabb képet kapjunk ilyen-olyan politikákról és konfliktusokról.
Én azt gondolom, tök jó dolog, hogy kapunk ilyen információkat, hisz a világ ettől csak jó írányba halad tovább, és a róluk való bornírt ítélkezés helyett érdemes lenne rájuk bízni, hogy ők, mint tetteik következményeinek tudatában lévő épeszű, felnőtt emberek a többi ember tájékoztatásáért mit és miért vállalnak be.
5/10
sexykex 2020 szept. 12. - 12:45:42 5/10
Marie Colvin egy idióta. Addig kereste a bajt, míg egyszer megtalálta. A mi kis világunkban annyit érnek az ilyen tudósítások, hogy Mr. Smith megcsóválja a fejét és Mrs. Smith szörnyülködik egy keveset. A BT. összeül az ENSZ-ben és valamelyik nagyágyú megvétózza a határozatot, amit úgysem tudnának időben végrehajtani. Ezekért nem érdemes meghalni. Meg ezért a filmért is kár volt, mert közel sem annyira híres mozi ez, mint amilyen Marie Colvin volt.
6/10
pihes 2020 aug. 11. - 15:14:05 6/10
A háború mindig óriási veszteségekkel jár. Az élet elvesztése a legnagyobb tragédia. Itt nem ver át a látvány.
Nem lennék a helyükbe ezeknek a tudósítóknak az biztos!

6/10
9/10
nefefe 2020 aug. 08. - 21:49:05 9/10
Végignézve a filmet, az első gondolatom az volt, hogy nem normális az olyan ember, aki önként megy ilyen helyekre. A második pedig az, hogy akkor honnan lehetne korrekt tájékoztatást kapni az ilyen szörnyű eseményekről? Mert ugye a hivatalos tájékoztatás olyan mesze áll az igazságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Nem kell messzire mennünk, nálunk háború nélkül is ez folyik. Félretájékoztatás, ködösítés, a tények elferdítése. Jó film.