Szenvedélyek viharában

Bakancslistához adom
Legends of the Fall
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai kalandfilm, 125 perc, 1994

Értékelés:

706 szavazatból
Szerinted?

Egy elsöprő erejű romantikus történet elevenedik meg előttünk három fivérről, az apjukról és egy csodálatos, ellenállhatatlan fiatal nőről, aki mindannyiuk életét visszavonhatatlanul megváltoztatja. William Ludlow ezredes, miután megelégelte kormánya indiánokkal szembeni bánásmódját, egy távoli, őslakosok lakta vidéken telepszik le, hogy nyugodtan nevelhesse fel három fiát. Alfred, a legidősebb csendes, kötelességtudó fiú, aki pontosan tudja, mit akar.

Samuel, a legfiatalabb mindenki kedvence, a századforduló idealizmusának megtestesítője. Tristan, a középső azonban senkihez sem hasonlítható: vad, öntörvényű lélek, akit az ezredes hű indián segédje nevelt képzett harcossá. A három testvér elválaszthatatlan, de amikor felnőnek, életüket előre nem látható tragédiák, szenvedélyek és indulatok más-más útra terelik. A háború és a szerelem, a küzdelem és a családi kötelékek hol eltaszítják, hol mágnesként vonzzák a család tagjait: az apát, a fiúkat és a közéjük álló Susannah-t... Jim Harrison regénye alapján.

Stáblista:

Szereplők

William Ludlow
Tristan Ludlow
Susannah Fincannon Ludlow
Alfred Ludlow
Samuel Ludlow
James O'Banion
Isabel Ludlow

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb operatőr: John Toll
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb rendező jelölés: Edward Zwick
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb filmzene jelölés: James Horner
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Brad Pitt

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Hócipellő márc. 24. 10:52:02 10/10
A minap valamilyen indíttatásból újra elővettem a filmet, az abszolút újranézős kategória nálam s láss csodát, valami új szinkronos változatra sikerült kattintatni. Kb. 10 percet (sem) bírtam.. könyörgöm..miért kellett így elb****ni az eredeti szinkront? Újratervezés: meglett a régi :-)
A sztori: Azt kell mondjam, hogy évek múltán sem vesztett számomra az élvezeti értékéből. Pont ugyanúgy meghatott, lekötött, rácsodálkoztam a színészi játékra és az egész történetre. Ezen sem változtani nem kell, sem elvenni, sem hozzátenni. A kedves fanyalgók pedig, akik Brad Pitt külsejét kritizálják talán hímneműek többségében (?) Igenis, baromi jóképű, ehhez a karakterhez kell a hosszú haj. Amúgy teljesen mindegy milyen a haja, volt már félhosszú, szőkített, barna, nagyon rövid, a karizmáján nem változtat. Egy kommentelő szerin hisztis. Kétlem, csupán ember aki talán keresi önmagát, vívódik a kötöttség és a szabadság között. A film címe magyarul vagy angolul magáért beszél. Érzelmeket nem lehet csiholni vagy gombnyomásra produkálni, az érzelmek egyszer csak ott lesznek, feltörnek. Pitt és Ormond kettőse tökéletesen mutatja be. Emberi, mert emberi érzelmeket vonultat fel, olyan konfliktus helyzetek teremtődnek (szülő-gyermek, testvér-testvér, férfi-nő), amilyeneket nap mint nap átélünk. Csodás film, nekem így kerek az egész: 10/10

10/10
DUNAWÖLD 2022 nov. 06. - 01:41:14 10/10
Aidan Quinn nemrég nàlunk forgatott. Sajnos, sem kép, sem autogram nem engedélyezett.
8/10
sexykex 2022 szept. 19. - 21:56:36 8/10

Nem esetem a kalandfilm, de persze vannak kivételek. Továbbá, nem ez a világ legjobb filmje, 7-8 között lenne a reális pontszám. Azonban a táj és az Ormond lány szép, sőt az operatőr se véletlenül kapott Oscart és az utolsó jelenetek nagyon feldobják a filmet.
10/10
k11zoltan 2022 szept. 17. - 08:12:54 10/10
Tegnap megnéztem eredeti nyelven, és észrevettem pár eltérést az eredeti szinkronnal összevetve. (Pl T. nem a hulló levelek havában halt meg, stb)

Ettől függetlenül nagy kár volt újra szinkronizálni!!
Alfred hangja katasztrófa.
Az indián pedig nem az igazi, az eredeti szinkronos orgánum nélkül.
Általában azt mondom jobb egy film eredeti nyelven, de ez egyértelműen jobb az eredeti szinkronnal. De csak az eredetivel!!
7/10
gyereamozibabe 2022 szept. 04. - 02:17:43 7/10
Szerintem túlpontozott. Brad Pitt szinte komikus ezzel a cicababa hajjal és pofival. Nagy csalódás, hogy a sok szereplő közül végülis az ő karakterére terelődik a hangsúly. A cuki lovászfiúként még elmegy, na de katona, aztán maffiózó? Legalább egy orrtörést ráplasztikázhattak volna. Ha szőke, kemény, könyörtelen, de ugyanakkor szívtípró pasit akarok látni, sokkal hitelesebb a trónok harcából a királynő testvére, Jaime Lannister.
8/10
nikato 2022 máj. 29. - 14:09:45 8/10
Abszolút több Oscart érdemelt volna. Pittnek jól állt ez a szerep, a hosszú hajas korszakában sok jó filmet csinált. Alapjáraton egy szomorú romantikus-drámának mondanám. SPOILER: Susannah karaktere nekem unszimpatikus volt, már csak az apukával nem jött össze. Isabel 2. elvétele sem tetszett, mert szinte a húgúk volt. SPOILER VÉGE
10/10
Ferenc Nith 2022 febr. 13. - 00:27:42 10/10
Nagyon komoly film. Rendesen bevon a történetbe. Nekem amolyan Rómeó Júliás, persze itt sokkal fordulatosabb, és egyedi a sztori.
10/10
János Csicsák 2022 jan. 22. - 19:18:54 10/10 Előzmény tzwestel
mit néztél a cseh kettőt.inkább szexeltél volna
10/10
KatnissEverdeen 2021 dec. 29. - 11:47:20 10/10
Az egyik legszebb film a világon (csak szükségeltetik hozzá némi érzelmi intelligencia, úh akinek ez hiányzik, az is inkább nézze meg, hátha fejlődik ;))
9/10
Amane 2021 nov. 10. - 22:21:57 9/10 Előzmény tzwestel
Már bocsi, nem tudom ti mennyire vagytok jövőbe látóak vagy honnan van ilyen tudásotok hogy 15 perc alatt megmondjátok, hogy mi lesz egy film kimenetele, de szerintem ez a film pont nem ez a kategória volt. Az első 15 perc alatt max. azt lehetett levágni, hogy Tristan és Susannah karaktere összekavar, na de ez a film első 40 percét kb. le is fedi, ha ti ezek után vágtátok

Samuel, Susannah, Isabella halálát

vagy Alfred, esetleg Tristan további sorsát, akkor le a kalappal. Én mondjuk örültem volna ha a film Susannah és Tristannal marad, de ebben a filmben sokkal több minden történt, ami nagyon nem volt előre kitalálható. De örülök ha nektek sikerült.
9/10
Amane 2021 nov. 10. - 22:06:12 9/10
Megadtam rá végül a 9 pontot, mert összességében egy nagy ívű filmről van szó, ami az elejétől a végégi képes a figyelmet fenntartani és az olykori kiszámíthatósága végül nagyon sokszor kiszámíthatatlanságba lendült át. Akik szerint giccses volt, azokkal valamelyest egyetértek, de ennek ellenére is kiemelkedő darabja a romantika, dráma, háborús alkotásoknak.
Nálam Julia Ormond karaktere vitte a filmet, akármennyire is tűnt blődségnek hogy hát végül is mindhárom fivért kipróbálta, de a Tristannal való kapcsolatánál tényleg elhitte a néző, hogy igen, teljesen mindegy kit fognak még elé rakni, neki csak ez a fiú kell. Ez a fajta szerelem, a folytonos vágyódás, a folyamatos várakozás, a könyörgés és a beletörődés el nem fogadása és minden ehhez kapcsolódó lelki tusa és érzés ami az arcán volt, szerintem parádés volt. Valahogy pont az ő [spoiler] halála rontja el az egész filmet, mert igazságtalan és szívet kitépő. Mert bár mindannyian tudjuk, hogy tényleg lehet valakit ennyire szeretni (és Ormondnak el is hittük), de akkor sem értem miért nem lehetett volna összehozni a végén a két karaktert. Persze akkor lehet elmaradt volna pár katartikus jelenet a végéről, de én inkább Tristan és Susanna beteljesedett szerelmével zártam volna, szerintem a film akkor is nagyszerű lett volna. Nagyon érdekes volt Tristan és Alfred párbeszéde a film végén, amikor is a film sugallja, hogy teljesen mindegy mekkora szabálykövető vagy, alapvetően az életben sosem ezek az emberek érvényesülnek (sajnos). Az hogy Tristan mennyire érvényesült azzal, hogy elveszítette Samuelt, Susannaht, Isabelt és hogy gyakorlatilag saját gyerekeit nem ő tudta felnevelni és folyamatosan menekülésben volt az megint egy más kérdés. A végén a medvével is beszívta. Viszont a filmben volt egy pont amikor minden az övé lehetett volna, de ő inkább "elment világot látni", hátrahagyva ezzel a szerelmét és a családját. Szóval Alfred filmvégi mondása nagyon is igaz, az önzősége és szabályszerűtlensége miatt is ő érvényesülhetett volna hamarabb. Túltolta és emiatt összességében nem is volt szimpatikus Brad Pitt karaktere, más kérdés, hogy a színész remekül játszott, ahogy Anthony Hopkinst is muszáj a jobbak között megemlítenem. És igen, jöhetnek ide a mai férfi ideálok... de azért Brad Pitt.... akárhogy is nézem, szerintem ő a 90es években olyan arccal rendelkezett, ami nem igen lesz még egyszer a filmvásznon. Szerencse, hogy külső mellé tehetség is párosult. Maradandó a film, ajánlom mindenkinek.
10/10
jolci 2021 jún. 05. - 14:12:12 10/10 Előzmény tzwestel
Akkor te valami mást néztél...
Ráadásul a műfaja nem romi🤣
2/10
tzwestel 2021 ápr. 15. - 14:39:46 2/10
Attttyaúristen! Ez volt életem legrosszabb filmje. De tényleg! Annyira ostoba volt, hogy hangosan nevettünk párommal és visszatekertünk részeket, hogy ez nem lehet igaz. Kb az első 15 perc után le lehetett vágni ez egész storyt. Voltak régen ezek a régi romantikus 100 Ft-os könyvek az újságosoknál... Nah, ha egy olyat paródiának leforgatnak, akkor ezt a filmet kapod. Eskü a legjobb szándékkal ültünk le egy kis romi filmet megnézni, de nekem ez valami elképesztő rossz volt. Azért adok rá 2 pontot, mert kb a negyede után már elkezdtünk rajta nevetni és végül paródiaként felfogva, egész szórakoztató volt. Örülök, ha van akinek tetszik, de fel nem fogom a 9 feletti pontszámot :) Bocsi azoktól, akiknek bejött...
10/10
SplinterHun 2021 jan. 18. - 00:27:09 10/10
Lélegzetelállító film, ma már hasonlók sincsenek és ahogy a filmek jövőjét látni, nem is lesz. A zenéje pedig külön életet él a film mellett.
9/10
dandelion83 2020 nov. 29. - 11:52:23 9/10
Gyönyörű, megható film, jó színészekkel, megrázó történettel, nagyon szép zenével. Ez az az film, amit időről-időre újra meg lehet nézni.
10/10
Midnight67 2020 júl. 19. - 20:59:38 10/10
Kedvenc filmjeim közé tartozik.

Amikor Hopkins félig lebénulva előkapja a mordályt, a legjobb jelenetek közé sorolom

6/10
jn 2020 márc. 29. - 18:31:31 6/10
Nem ez volt életem filmje, kicsit vontatott és giccses, de egyszer meg lehet nézni. 6/10
10/10
Vadmurok 2019 dec. 29. - 19:26:41 10/10
Érzelgős, fellengzős, giccses, szenvedélyes. És mégis meg kell nézni!!!!!!!!!!! Zsepiket készítsetek!!!!!!
10/10
nagynebk 2019 júl. 26. - 15:54:22 10/10
Ez volt az a film - látva a TV-ben Brad P.-t -, elrohantam és vettem egy videót. Csak azért, hogy EZT bármikor megnézhessem! (❁´◡`❁)
Nagyon szép a zenéje is!
10/10
Dancs1229 2019 júl. 10. - 23:59:49 10/10
10/10 2-3évente újra nézem ,remek film :)
Összes hozzászólás