Szerkesztő úr

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Napjainkban 68 magyar nyelvű csatorna sugároz az országban: minden magyar állampolgár átlagban naponta négy óránál többet tévézik. Csaknem minden második lakásban több tévékészüléket is üzemeltetnek. A háztartások hetven százalékában háromnál több csatornát lehet fogni. Ma 93 oktatási intézményben tanulhatnak a diákok kommunikáció vagy médiatudomány szakon: 2006-ban több mint 19 000 jelentkezőből négyezret vettek föl. Jelenleg a tizenöt évesnél idősebbek közül már minden harmadik honfitársunk rendelkezik internet-hozzáféréssel: a legnépszerűbb magyar portált havonta csaknem kétmillióan keresik föl. Egy netező havonta csaknem három órát időzik a világhálón. És akkor még a rádiók és az újságok? Honnan jön, merre tart a magyar média?

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
zuzusz 2008 szept. 12. - 21:24:30
Az a baj, hogy ilyen népszerûek lettek a média-szakmák. Ettõl hígult fel az újságírás és lett olyan (bocs) szar, amilyen.

Kihaltak a mûfajok; nincs riport, igazi interjú (csak "ál"), és a kis hülye, mikrofont a politikusok orra aló toló taknyosok elvégeznek valami tanfolyamat, ami után azt hiszik, õk már kész újságírók. (Belõlük lesznek a "médiasztárok", - a sok "sztár" - ami önmagában megérdemelne egy újabb mesét.

Ezt a hivatást (mert régen az volt), ami egyben életmód, hosszú évek alatt, mesterek keze alatt lehet elsajátítani, úgy, hogy az egyben az "újdondász" életmódjává, életformájává váljon. Ehhez persze sokat kell olvasni, tanulni, mûvelõdni. Lásd: Avar János, Mester Ákos, Mészáros Tamás stb.

(Az újságírást valójában megtanulni nem lehet, arra születni kell. Azután a vele született képességeket kibontani, finomítani.)

A magyar sajtó mostani, sanyarú helyzetéért a nagytõke a felelõs, amely nem másra használja az "újságírókat", mint a hirdetések közötti lyukak megtöltésére. Ezért haltak ki a mûfajok, melyeknek csodás mûvelõi voltak, pl. Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Csáth Géza, Karinthy Frigyes és a többiek.

Tünkretették a pályát, ami ma már nem egyéb pénzkereseti forrásnál.