Szíriusz

Bakancslistához adom
magyar játékfilm, 98 perc, 1942

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Sergius, a valaha nagytudású, de lassan rögeszméibe merülő professzor feltalál egy olyan gépet, amelynek sebessége gyorsabb a Föld forgásánál és így vissza tud repülni a múltba. Leányát és vagyonát annak ígéri, aki bele mer ülni ebbe a gépbe. A kalandvágyó Tibor Ákos gróf vállalkozik erre, így különös kalandokat él át a 18. századi osztrák-magyar világban, és beleszeret a gyönyörű velencei énekesnőbe, Rosinába.
Forgalmazó: Örökmozgó
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Tibor Ákos gróf
Rosina Beppo/Róza
Sergius professzor
Párkányi Kata
Tibor Gergely gróf
Keunitz gróf

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2011 nov. 01. - 20:12:59 8/10
Huh, most olvasom az ajánlót, hát fel lehet fogni egy fantasztikus-egzotikus kalandfilmnek is, de ez komoly jelentéstartalmakat vesz el a filmbõl, annak drámaiságából, szerintem.
8/10
adamnagysweetmovie 2011 nov. 01. - 19:58:05 8/10
SPOILER***

Az is érdekes, hogy egy személyes pszichodráma (trauma alatti fantáziák) kereteit használja a bújtatott, kódolt társadalomlélektani elemzéshez, szembenézéshez. Az egyéni összezavarodás-kijózanodás mintájára rímel a társadalmi is.
8/10
adamnagysweetmovie 2011 nov. 01. - 19:44:49 8/10 Előzmény efes
Nos, itt egy szép hosszú tanulmányt lehetne írni, mi lehetett a jelentése a filmnek. Valahol félúton egy háborúra buzdító propagandafilm és mondjuk a Hannibál tanár úr múlttal való kritikus szembenézése között.
Kritika alá veszi a historizáló, mítoszokba bóduló dzsentri világot, ami olyan szépen épült ki 1867-1939 között, katalizálva egy nagyadag Trianon-traumával. Zárójel: a mostani történelemértelmezõsdinek is vannak ilyen pótcselekvéses veszélyei, pláne a mostani nehéz gazdasági-belpolitikai helyzetben.
Kritika alá veszi a németekhez való viszonyt, mert ekkor már érezni lehetett, hogy itt nagy baj lesz, túlságosan befeküdtünk Hitlernek, aki nem lesz az igazság bajnoka.
Élesztgeti a nemzeti érzést, ami háborús helyzetben kötelezõ is, de addig sem voltunk ennek (mármint a nemzetieskedésnek) híján, sõt.
És a legfájdalmasabb az egészben a befejezés, hogy õseink fentebbi balfogásait, az akkori kor múltba bolondulását most itt az idõ kiköszörülni. Ma már könnyû kijelenteni, ez a hit is csak egy illúzió volt (Don-kanyar, Holocaust, Budapest ostroma), nem más, mint amit az egész filmben láthattunk.
Ez a film a magyar társadalomlélektani torzulások felemás tablója, nagyon tanulságos. Hogy az elsõ sci-fi, valóban ez is fontos, csak kérdés, mennyire...
Egyszer szembe kéne nézni már a sorsunkkal, szépítések nélkül. Különben folyton csak újabb álmokba ébredünk.
efes 2008 jún. 03. - 18:52:12 Előzmény borzi84
Ja, kösz, bocs. Így még jobb! :))
borzi84 2008 máj. 29. - 21:55:34 Előzmény efes
Helyesbítenék: Szilassy László!
efes 2008 máj. 29. - 12:13:30
Talán ez az elsõ magyar egészestés tudományos-fantasztikus film, az idõutazós altípusból. Fõszerepben Szilvássy László és Karády Katalin! Kihagyhatatlan, ha még nem volt meg. :D
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu