Te, aki élsz

Bakancslistához adom
Du levande / You, the Living
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd vígjáték, 89 perc, 2006

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

A Te, aki élsz svéd, francia, német, dán, norvég koprodukcióban készült, tragikomikus szkeccsfolyam, melyben egy túlsúlyos nő, egy kiábrándult pszichiáter, egy összetört szívű grupi, egy ács, egy üzletember, egy általános iskolai tanár és szőnyegárus férje életének pillanatain keresztül mesél az emberiség félelmeiről, érzelmeiről és vágyairól - a lét örök kérdéseiről.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2007
    Legjobb rendező jelölés: Roy Andersson

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Sadenal 2012 ápr. 30. - 11:48:48 5/10
Nagyon gyenge film volt. 45 perecig bírtam, aztán abbahagytam. Remélem nem ilyen az egész svéd filmmûvészet.


5/10
M E 2011 febr. 02. - 15:48:45
Szeretem a skandináv filmeket, de ez egy ritka unalmas darab. Csinálni biztos jó volt, de nézni...
far vik 2011 jan. 07. - 22:19:04
Dejsze' ezt a filmet én már láttam! Imádoooooom !!!!
far vik 2011 jan. 07. - 19:45:35
Mára ez ígérkezik a legtartalmasabbnak, megnézzük...
9/10
Beyond silence 2010 jún. 19. - 14:46:08 9/10
Nagyon egyedi hangulatú és szerkesztésû film a Du Levande. A felszínnél sokall mélyebben gyökerezõ bölcsességgel beszél az életrõl, az emberekrõl, érzelmeinkrõl, kapcsolatainkról. Különleges nyelvezete a kürt szó kíséretében andalító szomorúsággal, kedves iróniával, Emberességgel fest képeket, túlmutatva szenvedéseinken - a mosollyal mintegy felszabadítva azokat.
apoa 2010 jún. 10. - 00:00:06
A forma jó, sajnos a tartalom 50%-ban gyenge. Azt nem értem, miért írják, hogy vígjáték.
promontor 2010 jún. 07. - 18:05:59 Előzmény kgyuri0
Ízlések és pofonok, nyilván nem tetszhet mindenkinek ez a film.

A konkrét kifogások viszont nem annyira a filmet jellemzik, hanem inkább azt, hogy Neked miért nem jött be. Ha irodalmi mûfajhoz akarjuk hasonlítani, ez a film sokkal inkább festmény vagy költemény, mint regény, tehát nem csoda, hogy nincs hagyományos története. Azt meg szinte minden mûalkotásra el lehet mondani, hogy "egyoldalúan" mutatja be a világot, ezen az alapon egy komédiát lehúzhatsz, mert nem hal meg benne senki. (Az mondjuk nem volt szerencsés, hogy az M2 vígjátéki besorolást adott neki, hamis várakozást kelthetett sokakban, akik aztán nyilván tíz perc után elkapcsoltak...)

Egyébként a "Dalok a második emeletrõl" is megtalálható a porton, a fórumában sokkal több hozzászólással, érdemes azt is elolvasni...
kgyuri0 2010 jún. 05. - 00:43:20
Én általában díjazni szoktam az ilyesmit, kicsit abszurd, kicsit elvont élethelyzetek, groteszk párbeszédek,esetleg monológok.
Itt azonban bedobtam a törölközõt, egyfolytában valami hiányérzet kerülgetett. Én nem láttam a rendezõ elõzõ darabját, melyet promontor által megadott címen olvastam blogger jobbnak tartott ennél a filmnél.
Nekem szimpla hiányérzetem volt s van.
Mint ha néhány ötlet fejbe vágta volna a film készítõit, de aztán nem tudtak vele miz kezdeni, elfáradt, lecsengett, semmivé lett.
Mit is ír a hivatkozott blogger: „az ellesett egyszerû mindennapos helyzetek, amik mögül elõtör ugyanaz a mindent átható szenvedés és reménytelenség”.
Szerintem ez az abszolút pesszimizmus romanticizmusa, nincs annyi és olyan mindent átható szenvedés és reménytelenség, ezek szerint, hogy az rendezõnk két filmjére is elég volna, végül is a világban igen sok öröm és remény is ugyanúgy megvan, ez így egyoldalú és nem hiteles. Nem hiteles, az egészen ezért egy ellenszenves hangulat és légkör hatalmasodik el, ami nem tetszik (persze az is lehet, hogy ok-okozati összefüggés fordított, s ezért a nem jól eltalált atmoszféráért nem hiteles az egész.
Bevallom, én hogy az osztályterembe sírva érkezõ tanárnõ jelenetét nem izgalmasan groteszknek,hanem nevetségesnek s bosszantónak találtam(különösen, mondjuk: fél percen túl, túl lett írva(?), játszv(?), ahogy a jól öltözött finom urak serénykedését(az edénytörésért halálra ítélt kapálózó vádlott villamosszékbe eröltetésében), szóval ezt sem groteszknek és irónikusnak, hanem inkább degusztálónak és ismét: bosszantónak találtam.
Túl sok volt a nem rokonszenves, merem mondani: csúf ember, akik nem hihetõ cselekményben(ami nem is volt, én egy kicsit több epikát vagy drámát vártam volna) életszerûtlen s erõltetett szöveget mondtak.
Coleman 2010 jún. 03. - 23:01:05 Előzmény promontor
Én is így érzem, néhány lépcsõfoknyira van a második emelettõl, de ez is hatalmas film. Remek dolog, hogy vetítik a tévében, lehet, hogy újra nézem.
promontor 2010 jún. 03. - 08:28:49
Szerintem ugyan egy icipicit gyengébb, mint az elõdje volt, de én is mindekinek ajánlom, mert a "gyengébb" relatív fogalom, jelen esetben csak annyit jelent, hogy talán nem annyira zseniális, mint a Dalok.

http://jozsefbiro.blog.hu/2010/06/03/du_levande_1