Tegnapi és mai huszárok Párizsban

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 30 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Barangolok utcáidon, csodálatos, nagy és szent város, kit csókos vágyakkal akarok néhány mámoros hét óta megközelíteni. Barangolok, és azt akarom, hogy az enyém légy.
Ó, Párizs, Te vagy az én lelkemnek szerelmes nyugtalansága, és én benned érzem az életet, a bolondot, a haszontalant, a szomorút, a szépet. És miért élnék, ha más volna énkörülöttem minden? Te kellesz csak, csak Te, ó, bolond, ó, szép, ó fájdalmas!
Ó Párizs, gyönyörök és fájdalmak szent városa, ölelj engem magadhoz. Ölelj nagyon forrón, mert mélységek fölött járok... - hangzanak Ady Endre levél sorai 1904-ből. A 30 perces összeállítás, egy századdal későbbi kulturális barangolás Párizsban, a Comédie Française-től a Béjart Balett legújabb Bartók Csodálatos mandarinját feldolgozó előadásán át a világhírű zeneszerző, karmester Pierre Boulez zenekaráig, ellátogatva a zseniális táncos-koreográfus, Nagy József orléans-i társulatához is, akik éppen a rangos Avignoni Fesztiválra készülnek, és elzarándokolva Bercsényi László gróf, Franciaország egykori marsallja Párizs közeli sírjához.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2010 aug. 21. - 18:17:24
Érdekes kalandozás az idõben, kulturális csemege, amely a Párizsban az elmúlt néhány évszázadban szerepet játszó magyarokról szól.