Téli álom

Bakancslistához adom
San zimske noći
szerb-jugoszláv filmdráma, 92 perc, 2004

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Szerbia, 2004 tele. Lazar tíz hosszú év távollét után tér haza. Más ember lett belőle: miután visszanyerte a szabadságát, úgy döntött, megszabadul múltja nehéz terhétől, és új életet kezd abban az országban, amely szintén szebb jövőre vágyik. Korábbi lakásába Jasna költözött be, aki egyedül neveli 12 éves autista lányát, Jovanát. A boszniai menekültek már egy ideje elfoglalták Lazar otthonát. Jasna, akinek a férje sosem volt képes elfogadni, hogy lányuk autista, szintén le akarja zárni a múltat, hogy tiszta leppel indulhasson az életében. Mivel anya és lánya nem tud hova menni, Lazarnak nincs szíve elküldeni őket. Lassanként a társadalom peremére szorult három teremtmény között különleges rokonszenv ébred...
Bemutató dátuma: 2004. november 11. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
CDK 2009 szept. 02. - 18:33:16 Előzmény perry
"Az egykori és mostani Magyarország területén a magyarok úgy gondolják, hogy semmiért sem felelõsek, csakis a szovjetek lelkén szárad a kommunizmus. Ha ez így megy tovább, sosem derül fény az igazságra, sosem jutunk el a megtisztuláshoz. A magyarok például a mai napig nem tudták elfogadni a kommunizmusban történteket: hogy a diktatúráért nemcsak Kádár, hanem az egész társadalom okolható. Gondolja meg: a magyarok Hornt/Medgyessyt/Gyurcsányt és velük együtt a kommuniznust mégiscsak négyszer újraválasztották!"
perry 2009 szept. 02. - 09:42:00 Előzmény magic
A bûn és a bûnhõdés, szembenézés a múlttal ezek mind sajátjai a Téli álomnak.
A film azért fájóan igaz mert rímmel a mi félig
felépített rendszerváltásunkra és az emberek oktalan bûn ismétlésére való kényszerére.
Egy ország mely az alkotója szerint:

"Az egykori és mostani Jugoszlávia területén a szerbek úgy gondolják, hogy semmiért sem felelõsek, csakis a horvátok és a muzulmánok lelkén szárad a háború. Ha ez így megy tovább, sosem derül fény az igazságra, sosem jutunk el a megtisztuláshoz. A németeknél például két évtizedbe telt, mire el tudták fogadni a második világháborúban történteket: hogy a koncentrációs táborokért nemcsak Hitler, hanem az egész társadalom okolható. Gondolja meg: a szerbek Slobodan Milosevicset és vele együtt a nemzeti szocializmust mégiscsak háromszor újraválasztották!"
Bár a film ha jól emlékezem egyetlen jelenetben foglakozik magával a háborúval, a család perifériára kerülésével ok és okozati következményként állandóan jelen van.
Nekünk is vannak állástalan értelmiségieink ,
lakását és egzisztenciáját vesztett anyáink gyermekeivel. A kelet európai örökség nem specifikus bárkire vonatkozhat a térségben.
A film következetesen szinte dokumentum filmhez
hûen ábrázol, ezzel még drámaibban szembesülhetünk a közelmúlt "történelmével".
magic 2009 febr. 23. - 01:23:27 Előzmény feeco
Annyira ígéretes, hogy nagyon jó film!! A sok söpredék között igazi gyöngyszem, minden fölösleges sallang nélküli, tömör és drámai. Remélem, hasonló véleményed alakult ki.
feeco 2009 febr. 20. - 22:19:02
Ígéretes!