Tövismadarak

Bakancslistához adom
The Thorn Birds
amerikai drámasorozat, 1983

Értékelés:

199 szavazatból
Szerinted?

Egy sorozat, mely bemutatását követően szinte azonnal klasszikussá vált! Colleen McCullough ausztrál írónő regényét a század egyik legszebb és egyben legabszurdabb szerelmi történeteként említik az angolszász irodalomban. Egy katolikus pap és egy nő beteljesületlenül is beteljesült nagy szerelme áll a regény, illetve a belőle készült filmsorozat középpontjában, amely 1983-as bemutatása óta rendületlenül a mindenkori toplisták élén áll. A Magyar Televízió elsőként 1990-ben tűzte műsorra az amerikai tv-sorozatot. Bizonyára sok néző örömére és sokak ismételt kérésére - az elkövetkező hetekben újra figyelemmel kísérhetik Ralph és Maggie felejthetetlen szerelmének történetét.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Ralph de Bricassart
Meggie Cleary
Vittorio Contini-Verchese
Luke O'Neill
Fiona 'Fee' Cleary
Paddy Cleary
Anne Mueller
Bob Cleary

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó ápr. 27. 04:09:51 Előzmény Hochreinmarci
Bizony, ideje lenne. pontos j-vel.
8/10
ControlAlt ápr. 26. 21:39:07 8/10
Isten bocsá a borzalmasan rossz essexi kígyó kapcsán, néztem meg ezt a sorozatot. Nos ég és föld a kettő. Annyival profibb, lebilincselőbb, szívhez szólóbb ez az alkotás. A zenéje is gyönyörű.
Hochreinmarci jan. 20. 01:50:15
Idelye lenne újra levetiteni a sorozatot.
10/10
Ildikó Nóra 2022 jún. 17. - 15:05:31 10/10
Az egyik kedvenc sorozatom, újranézve is mindig tetszik, érdemes megnézni; szép, megható, de egyben szomorú is a történet. Nagyon jól áll a főszereplőknek az adott szerep és jól is játszanak. Tetszettek a helyszínek, a ruhák, kiegészítők, sminkek is.
7/10
nikato 2022 febr. 10. - 14:17:01 7/10
SPOILER: Meggie anyja éppúgy nem akarta tudomásul venni, hogy van egy lánya is, mint ahogy Meggie jobban szerette a fiát a lányánál. SPOILER VÉGE
nekemvanigazam 2021 dec. 25. - 06:20:33 Előzmény Péterrrrrr
Mary Carson már az első percben látta, hogy mi történik. A szerelmes emberek azonnal felismerik a vetélytársat.
10/10
Péterrrrrr 2020 szept. 16. - 15:54:54 10/10 Előzmény nekemvanigazam
"-Meggie, amikor megláttalak tegnap este, szinte gyűlöltelek. Gyűlölt engem? Azért, mert felnőttem? - Igen. Igen. Ó, Meggie,mikor még kislány voltál, a saját gyermekemnek tekintettelek. Te voltál az életem virága. Az enyém lehettél. - Most is a magáé lehetek. Elvehet feleségül, hogyha szeret engem. - De jobban szeretem Istent. Ó, igen, szeretlek, Meggie, mindig szeretni foglak, de sohasem lehetek a férjed. Bár meg tudnám értetni veled, hogy mit jelent nekem az, hogy pap vagyok. Hogy Isten iránt olyasmit érzek, amit ember iránt nem voltnék képes érezni. - Irántam se? - Nem, nem tehetem, nem lehet. Isten veled, Meggie! - Menj csak, menj csak a te Istenedhez, úgyis visszajössz, mert én vagyok az, aki szeretlek!" Ez egy gyönyörű film, és nagy butaságot írtál.
10/10
Péterrrrrr 2020 szept. 16. - 13:34:19 10/10 Előzmény nekemvanigazam
Na ne szórakozz! Csak egy kedves kislánynak látta a pap. Komolyan úgy hiszed, hogy a történet kitalálója pedofil kapcsolatot ábrázol a filmben? Pfff
10/10
fczolika 2020 máj. 01. - 23:46:28 10/10
Nagyon szerettem ezt a sorozatot!
Dobor-Bognár Beáta 2019 febr. 24. - 13:23:55
Sziasztok.
Tudja esetleg valaki mikor vetítik a TV-ben újra a sorozatot?
Nagyon rég láttam, imádtam! ????
nekemvanigazam 2019 jan. 14. - 03:28:28
Huh, hát...valóban "gyönyörű" film, egy pedofíliából kiinduló kapcsolattal a főszerepben.
abisztriczky 2017 jan. 28. - 21:43:37
Most az RTL Klub adja le délutánonként.
10/10
Éva Práder 2016 aug. 24. - 19:48:19 10/10 Előzmény Rózsa Piros
A hiányzó évek egy része a regényben is szerepel, de a sok mindent beleírtak, ami idegen az eredeti alakok jellemétõl. Ralph pl. soha nem állt volna le vitatkozni, sõt verekedni Luke-kal. A regényben nem is találkoznak személyesen. A folytatást az tette lehetõvé,hogy eléggé megrövidítették az eredeti történetet, kihagytak szereplõket, pl. Meggie 2 fiútestvérét, akik ikrek, részt vesznek a II. világháborúban és egyikük súlyosan megsebesül. A regényben Frank nem hal meg a börtönben, hanem kiszabadulva megtört emberként tér haza Droghedára. A filmben túl nagy idõközöket ugranak át, pl. Dane 11 éves eredetileg, amikor megismeri Ralph-ot, és ekkor derül ki, hogy Fee régóta rájött ki a gyerek apja. Talán a tömörítés nem ártott a sorozatnak, csak a nagy siker okozta (meg az elmaradt "happy end"), hogy a közönség nyomására létrejött a folytatás. Németországban kifejezetten Tövismadarak-láz volt a 90-es években, szinte állandóan játszotta valamelyik TV-adó.
A "Hiányzó évek" erényének számít, hogy Ausztráliában forgatták, sok hiteles részletet mutat be az országról, de az,hogy R. Chamberlainen kívül minden szereplõ színész más lett, csalódást okozott.
fürmender 2016 aug. 19. - 12:54:37 Előzmény ehajno
Bizony így van ez. De sajnos az élet az ábrándozás megrontója.
napraforgó 2016 aug. 17. - 15:05:03
Akkor ezt az egyetlen alkalmat kihagyták a filmbõl...
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 14:03:57
Azért Meggie volt annyira okos,hogy egyetlenegyszer még visszament Luke-hoz(miután rájött,hogy terhes Ralphtól),és eltöltött vele egy éjszakát,emlékezetem szerint valami panzióban,és csak azután költözött haza Droghedára.Jól be is olvasott Luke-nak,hogy önzõ,pénzéhes stb,aki persze nem is értette az egészet,valami olyasmit gondolt,hogy "jó,jó a szex,de a barátokkal lenni,dolgozni az igazi".
Hogy a "Hiányzó évek"-et miért csinálták,az talány.Úgy vélem,hogy a Tövismadarak óriási sikerén felbuzdulva az alkotók úgy gondolták,hogy lehúznak róla még egy bõrt.Nem tudom,csak gondolom,hogy annak már nem volt sikere.Nem is lehetett,hiszen nem illik bele a történetbe.(Bocs,ha valaki másképpen látja!)
napraforgó 2016 aug. 17. - 09:42:43
Nekem ez az - eredetileg 4 részes - filmsorozat, amit most 10 részre szabdaltak annak idején nagyon tetszett, nagyon teljes volt. Nyilván a filmsiker miatt próbáltak készíteni a "hiányzó évek"-rõl egy eredetileg 2 részes, de aztán mégis négybevágva bemutatott sorozatocskát, jórészt más szereplõkkel. Ez meg sem közelítette az eredetit, és számomra sok kérdést vetett fel.
Miért ment vissza Meggie Luke-hoz, amikor az bejelentette, hogy birtokot vett?
Hogy nem jutott eszébe Luke-nak, hogy õ bizony nem hált együtt Meggivel a lánya születését követõen egyszer sem, így nem is lehet fia tõle? Ha az ember rendszeres házaéletet él valakivel, nyilván nem emlékszik minden alkalomra. De ez a férfi azóta nem feküdt le a feleségével, hogy Meggie teherbeesett tõle Justine- nal? hát... Hát hogy születhetett volna tõle még egy fiú is, érintkezés nélkül? De ebben a sorozatban Luke annyira odavolt, hogy jé, van egy fiam, örökösöm, stb. Lehet, hogy csak én nem láttam, de nem hiszem, hogy észrevette, hogy nem az õ fia... Mindenesetre a fiú volt az ürügy arra, hogy aztán Meggiet maga mellett tartsa. De nekem az egész annyira értelmetlen volt, hogy valaki 10 év után a semmibõl hirtelen felbukkan és ragaszkodik a "családjához"....
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 09:16:55
Meggie és Luke nem találkoznak már,Luke mindössze két levelet ír a sok év alatt Meggie-nek :..."még néhány év,aztán meglesz a birtok.."stb.stb.
A "Hiányzó évek"-bõl láttam egy részt ,de - miután olvastam a könyvet - képtelenségnek tûnt az egész,és - mivel a szerepeket már más színészek játszották - nem is tetszett.
Azért valamit még megemlítenék,ha nem veszed rossz néven,éspedig Meggie és a lánya kapcsolatát.A könyv errõl sokkal árnyaltabban ír,mert szerették õk egymást nagyonis,de Justine olyan önálló és erõs egyéniség volt már gyerekkorában is,hogy Meggie egyszerûen nem tudott hozzáférkõzni.Ezért leginkább csak hagyta menni õt a maga útján.De mindig ott volt benne az aggodalom,a féltés.Mosolygott Justine határozottságán "..mit tehet az ember,ha ilyen lánya van"-gondolta.
Ezenkívül sokat megtudunk a 2.világháború Ausztrál vonatkozásáról(Meggie iker öccsei harcoltak),a nagy aszályról,amikor közel 10 évig nem volt esõ,és az Ausztráliába nem való nyulakról,amiket biológiai fegyverrel sikerült írtani,--szóval érdekes nagyon.Amikor elolvastam a könyvet,azt gondoltam,hogy atyavilág,de csodás történet,gyönyörû gondolatokkal.
Rózsa Piros 2016 aug. 17. - 08:36:28
Tökéletesen leírta Napraforgó,hogy miért nem akarta Meggie elárulni Ralphnak,hogy Dane az õ fia.Hogy a könyvbõl idézzek:"De az Istenre,Ralph de Bricassart,arra az Istenre,akit jobban szeretsz,mint engem,sohasem fogod megtudni,mit loptam el tõled - és õtõle.Sohasem mondom el neked Dane-t.Õ az én fiam!"
Nem tudta megbocsájtani,hogy Ralph Istent választotta,és nem õt.Meggie amúgy is mindig hadakozott Istennel,a végén be is vallja az anyjának,hogy ..."le akartam gyõzni Istent..."
napraforgó 2016 aug. 17. - 05:13:24
Kicsit furcsának találtam annak idején a film világát. Gyönyörûen ábrázolták Meggie és Ralph atya szerelmét, valamint Luke O'Neil érthetetlen vonzódását a nehéz testi munkát végzõ, izzadt, félmeztelen férfiak iránt... Mindeközben a valóság meg az volt, hogy Richard Chamberlain az, aki a saját neme iránt vonzódott világéletében (élettársa az a "kispap", akit a filmben a szüzességi fogadalma megszegése miatt már püspökként valami istenháta mögötti vidékre számûz...), Bryen Brown pedig a valóságban a filmbeli Meggie férje és 3 gyerekének apja lett...
Összes hozzászólás