Transamerica

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dráma, 103 perc, 2005

Értékelés:

76 szavazatból
Szerinted?

Bree, lánykori nevén Stanley transzszexuális. Hosszú évek óta magányosan él Los Angeles-ben, és arra készül, hogy teljes értékű nővé váljon. Már csak egy hét, és az utolsó műtéten is túl lesz, férfiteste végérvényesen nőivé változhat. Ám egy váratlan telefonhívás nem csak a műtét idejét teszi kétségessé, hanem az egész életét a feje tetejére állítja. A New York-i rendőrségen prostitúció és drogügyek miatt letartóztatták 17 éves fiát; mivel Toby anyja már nem él, őt keresik meg. Bree nem akar tudomást venni a fiúról, akinek létezéséről a telefonhívásig nem is tudott, de terapeutája határozottan ellenzi a műtét addig, amíg nem tud szembenézni a múltjával. Bree kelletlenül elutazik New York-ba, és képtelen bevallani Toby-nak, hogy a konzervatív középosztálybeli női külső valójában az apját rejti; inkább egy egyházi segélyszolgálat tagjaként tünteti fel magát. Amikor rájön, hogy Toby Los Angeles-ig akar stoppolni, csak hogy megkeresse az apját, felajánlja, hogy magával viszi. Mindezt azzal a hátsó szándékkal teszi, hogy útközben majd kirakja a nevelőapjánál. A hosszú út alatt találkoznak múltjuk szereplőivel, és nemcsak egymást, hanem saját magukat is megismerik...

A Transamerica elsősorban nem a szexualitásról, hanem az emberi természetről ad elgondolkodtató és érzelmes képet. A film egyszerre szórakoztató és megrendítő, köszönhetően Felicity Huffmann mesteri és őszinte játékának.
Bemutató dátuma: 2006. április 13. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Stanley 'Bree' Osbourne
Elizabeth Osbourne
Calvin Manygoats
Murray Osbourne

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Felicity Huffman
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb betétdal jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb betétdal jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb női alakítás jelölés: Felicity Huffman

Hozzászólások

Szerinted?
pupac80 2014 júl. 15. - 15:10:04
Dráma ez a javából. Nem egy könnyen emészthetõ film. Elõítéletekkel ne üljön le e film elé!
10/10
andor.kem 2014 jún. 09. - 16:54:29 10/10
Felicity Huffman játéka egyszerûen nagyszerû volt. Sokat dobott a filmen. Megérdemelte a Golden Globe-ot.
olahmiki1959 2014 jan. 09. - 04:18:33
A film tetszett, néhány apróbb hibától eltekintve érdekes volt, és nem tanulság nélküli.
Ami viszont teljesen kiakasztott, az az ismertetõ, helyesebben a film mûfajának a megnevezése.
"Kalandfilm" - ez áll a film címe alatt, mint kategória.
Aki ezt írta, egyáltalán, látta a filmet, vagy csak a hasára ütött?
Erre ugyanis mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kalandfilm lenne.
Felicity Huffman alakítása elõtt egyébként le a kalappal, nagyon jó volt.
10/10
marie1 2014 jan. 08. - 23:38:53 10/10
Lenyûgözött a film. Nem volt szokásos amerikai túlzás;tökéletes keveréke a lírai és vicces hangvételnek. Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy ez elõtt sosem láttam ezt a színésznõt semmiben sem. A született feleségeket nem nézem, egy részt sem láttam. Végig arra gondoltam, hogy valójában férfi alakítja a fõszerepet, így nagy meglepetés volt az imént, amikor a neten végül megnéztem, kirõl is van szó. Alapvetõen szoktam tájékozódni a filmekrõl, de néha szándékosan csak belevágok, vagy elcsípek egy filmet, mert akkor a sztori is új, a szereplõk is, szóval minden.

(Spoiler)
A témát illetõen mélyen megrázott a fõhõs-nõ sorsa, és a fiáé is. Ugyanakkor voltak jelenetek- fõleg, amikor a sznob családi életbe csöppentünk - amiken hangosan felnevettem. Minden tiszteletem az olyan karakter elõtt, aki ennyire igényes, ennyire küzd, és ragaszkodik az elképzeléseihez, mint Bree. A fia sorsa megdöbbentõ,ám a durva életvitel mögött tökéletesen kirajzolódik az igazi apja (és valószínûleg az anyja) lágy karaktere. Úgy gondolom, hogy alapvetõen mély érzésû, intelligens kölyök. Nem homoszexuális, de mivel a mostohaapja többször kihasználta, rutinból belemegy olyan helyzetbe, ami normálisan undorítja, és amitõl pénzt vár.

A legviccesebb figura a nagymama. :-))

A film egyszerre szórakoztató, elgondolkodtató, de mindenképpen hibátlan alkotás. 10 pont.
Attila751 2014 jan. 05. - 11:33:47
Szerintem el vagy tévedve.
Szombaton volt a film tegnap.
Január 4.-én az MGM-en.
Attila751 2014 jan. 05. - 11:25:14
Szerintem ez egy nagyon jó történet.
Egy fiatal fiúról, akit bár tett, amit tett, apja volt a fiúnak.
Ettõl a trans dologtól eltekintve, aminek egyébként semmi értelme, nagyon jó film.
Mindenkinek ajánlom.
7/10
Sadenal 2011 szept. 08. - 16:22:50 7/10
Felicity Huffman meg Kevin Zegers sokat húzott a filmen remek játékukkal. A film maga nem volt annyira kiemelkedõ de katasztrofális se. Maga a téma nem undorított el, de azért mikor Huffman felállt az egyik jelenetnél és elõvillant a farka az elég groteszk volt és azon nagyot szakadtam....:D


7/10
10/10
Noncika 2011 jún. 08. - 12:42:26 10/10
Nagyon tetszett a film. Hol vicces, hol drámai, de egyik irányba se billen el túlságosan és ez jó. Felicity Huffman szerintem megérdemelt volna egy oscart ezért az alakításér, de a fiú játéka is meggyõzõ volt.
dreamer1 2010 aug. 03. - 20:20:11
Tetszett a film elsõre is.Érdekes hogy egy színésznõ játssza a fõszerepet.De az arc karaktere alapján pláne smink nélkül lehetne egy transzszeszexuális férfi is.
Aki csak röhögni akar egyet az ne erre a filmre üljön be vagy utálja a melegeket és a hasonló identitású embereket.
A film amerikai de ennek ellenére nem megy el a kommersz irányába.A dolgok nem fehérek és feketék,ahogy Amerikában (is)cimkéznek dolgokat.A film egy út,egy ember útja aki élni akar úgy ahogy szeretne és nem ahogy mások elvárnák tõle.Nálam 8,5/10.
Redfield 2008 okt. 11. - 17:40:51 Előzmény Ezüstliliom
Remekmû. Az ember (már aki nem elõítéletekkel ül be egy ilyen filmre) nem tudja, hogy most sírjon, vagy nevessen azon, amit lát.
Én nevettem, nem is keveset. :)

10/10
Vikke 2008 jún. 09. - 17:45:45
Így van, és ez így volt jó. Engem valószínûleg nem is nyügözött volna le ha nagyon drámaira veszik. Ez így pont jó volt.
Vikke 2008 ápr. 10. - 22:03:37
Mikor a Született feleségek elkezdõdött nekem is mint szerintem sokaknak az tûnt fel elsõk közt, hogy Felicity Huffman nagyon karakteres accal rendelkezik szinte már férfias. Ezért is volt jó, hogy Õt választották erre a szerepre viszont nem a külsejével hanem a kiemelkedõ alakításával lökött nagyot. Kellemes csalódás volt. Olyannyira átélte a szerepét, hogy olykor elgondolkodtam, hogy ez tényleg egy nõ?
Különben is szeretem a roadmoviekat mert eseménydúsak, de a filmet tovább tetõzi az, hogy egyszerre drámai és vicces is. Nagyon különös. Az írók a maximumot kihozták a történetbõl, nagyon színes lett.
8/10
rockqueen 2007 dec. 19. - 20:59:34
Valószínüleg csak így akart pénzt szerezni és valami kis hírnevet.És azért homopornó,mert ált. a férfiak szoktak pornót nézni vagy csak a nõk miatt vagy csak a pasik miatt.
danab1 2007 dec. 19. - 17:09:06
Igen, nekem is az a véleményem, hogy a szex nem ugyanazt a szerepet töltötte be az életében, mint normális esetben. Inkább eszköt volt; mindenhez... mint, ahogy e miatt Toby maga is csak eszköt, tárgy volt...
rockqueen 2007 dec. 19. - 15:45:32
Most,hogy jobban belegondolok mégsem homoszexuális szerintem,mert amikor az a pornós rész volt és a pasival kellett volna közösülnie,akkor nem volt erekciója neki.Szóval nem izgult fel a másik pasi látványára,és máskor is csak orálisan közösült a férfiakkal.Meg ott volt az a csaj is,ha nem tetszett volna neki biztos nem smárol vele.És amikor férfiakkal volt,akkor sem látszódott rajta,hogy ez neki mennyire tetszik.
danab1 2007 dec. 18. - 20:46:26
Tény, hogy nehéz megítélni...
Ezüstliliom 2007 dec. 18. - 19:54:13
Én is szivesen néztem volna, hogyan boldogulnak a továbbiakban.:)
Ezüstliliom 2007 dec. 18. - 19:52:15
Értelek, és lehet, hogy igazad van, de én azt hiszem, ebben a dologban kevés szerepe van a megszokásnak, legalábbis mintha azt mondanák mostanában a tudósok, hogy az ember már így születik, és mindegy, mit tapasztal gyerekként. Hisz a legtöbb homoszexuálisnak átlagos, heteroszexuális családja van. De ez már tudomány, nem biztos, hogy erre alapozták a filmet.:)
Castia 2007 dec. 18. - 11:10:32
Tegnap délután néztem meg felvételrõl (csatlakozom: tegyék emberi idõpontra a Képírókat!). Jó film, ügyesen egyensúlyoz a vígjáték és a dráma között (ahogy a jobbféle road-moviek általában), Felicity Huffman alakítása pedig briliáns. Remekül megtalálta azt a pontot, ahol az ember nem tudja eldönteni, nõt vagy férfit lát-e, épp azért, mert nem esik túlzásokba egyik irányban sem.

Toby szerintem nem homoszexuális eredendõen, egyszerûen csak "ehhez ért" ahogy azt hiszem el is hangzik egyszer. Minden esetben pénzért lép kapcsolatba férfiakkal, Bree-nek pedig azért ajánlkozik fel, mert így akarja kimutatni a ragaszkodását, és nem ismer rá más módot. Érdekes továbbgondolni, hogy két ennyire sérült emberbõl vajon lehet-e "normális" család, újra tudják-e kezdeni az életüket teljesen nulláról. (A film azt sugallja a végén, hogy igen, de azért nekem vannak kétségeim.)
danab1 2007 dec. 17. - 23:13:07
Igen, de én valahogy mégis úgy érzem, hogy õ nem az a tipikus, tudatos homoszexuális. Inkább, hogy a körülmények alakították így. Csûnyán hangzik, de, hogy "ehhez szokott hozzá". Mert ez az egész meghatározta a kamaszkorát - gondolom -, ami aztán a további kapcsolatait. Vagyis, ha ez nincs, lehet, hogy heteroszexuális lett volna. Bár aztán a gének is közrejátszhattak. Nehéz kérdés...
Összes hozzászólás