Utolsó üzenet - özv. Horthy Istvánné manifesztuma a magyar nemzethez

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 51 perc

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Özvegy Horthy Istvánné, született Gróf Edelsheim Gyulai Ilona asszony, Horthy Miklós kormányzó menye, 2012 decemberében, immáron legutolsó magyarországi látogatása alkalmával fontosnak tartotta, hogy a két világháború közötti Magyarország történelmének néhány fontos kérdéséről, apósa, Horthy Miklós kormányzó megítéléséről, a második világháború, a zsidóüldözés, majd pedig a Kormányzó politikai szerepével kapcsolatos kérdésekről alkotott, tényekkel alátámasztott véleményét kamerába mondja. Kifejezetten az ő kérése volt, hogy ezeket a gondolatokat ismételten összefoglalva még egyszer, utoljára nyilvánosságra hozhassa.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
leho 2013 jún. 04. - 19:16:29
Lemaradtam, a mindenit! Nem ismétlik meg?
adamnagysweetmovie 2013 jún. 04. - 10:29:39
Bocsánat, a zsidókérdéssel pont foglalkoztak érintõlegesen, a háborúba lépésben betöltött szerepét, felelõsségét nem elemezték (ahogy a passzív kollaboráció/ellenállás problémáját sem).
adamnagysweetmovie 2013 jún. 04. - 10:23:41
Ennek a filmnek legalább fontos dokumentumértéke van, így látta Horthy menye.
Szemben Koltay más, giccsbe hajló és hangulatfokozó filmjeivel.

Ez legalább vállaltan szubjektív.

És nyilván egyoldalú beállítás volt 1949 után (mint ahogy a legtöbb dologban ferdítettek/hazudtak).
De egy csomó tényt, bizonyítékot, összefüggést a történészek már kikutattak a rendszerváltás után, ezt kellene széles körben közkinccsé tenni a mûsoroknak.
Például a film utáni stúdióbeszélgetésben ha csak 25 percük van, akkor miért Horthy István repülõbalesetérõl sztorizgatnak, miért nem a zsidókérdésben játszott (ellentmondásos) szerepérõl vagy a náci bevonulás/Szálasi-puccs idején mutatott (ellentmondásos) magatartását elemzik?

Szerintem árnyaltan már ma is bemutatható lenne a Horthy-rendszer, annak minden ellentmondásosságával.
De ma nem ez történik, sajnos, ma csak mint követendõ politikai-szociális modellkét, kultuszként ráncigálják elõ. Az ilyen idõkben, amikor a politika rászáll egy történelmi témára, akko(tartok tõle) egy Horthy-kutatóközpont sem segítene a tisztánlátásban.
10/10
salug 2013 jún. 03. - 21:56:22 10/10
Tkp.amióta a szovjet hatalom és itteni képviselõi kerültek uralomra, azóta megy a hazugságáradat Horthy ellen. Még napjainkban is, hiszen a képviselõk itt maradtak. Ez már olyan régóta így van, hogy sokan el is hiszik, hiszen a csapból is ez folyt és generációk nõttek fel hazugságban.
10/10
salug 2013 jún. 03. - 21:19:31 10/10
Özvegy Horthy Istvánné a hiteles tanú. Tessék meghallgatni és meglátni az igazságot. A sok hazugságból már elege van azoknak, akik ismerik, tudják a valódi történéseket.