Virginia, a monzai apáca

Bakancslistához adom
Virginia, la monaca di Monza
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-spanyol filmdráma, 200 perc, 2004

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Virginia a monzai apáca, eredeti nevén Marianna de Leyva, a XVII. században élt. Gazdag spanyol nemesi családban született, és apja már kislány korától a szerzetesi életre szánta. A film története akkor kezdődik, amikor Marianna az örök fogadalom letétele előtt hazatér otthonába, egy utolsó látogatásra. Ekkor döbben rá, hogy valójában szerelemre és gyermekekre, világi életre vágyik. Apja azonban hajthatatlan, csak nagybeteg édesanyjától remélhet segítséget. Ráadásul a szerelem érzését is megtapasztalja.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Virginia Maria de Leyva
Virginia anyja
Pare Castells
Cardenal Borromeo
Don Martino

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
ferrero 2009 ápr. 03. - 01:48:54
Hát ritkán látni hasonló komoly mûvészfilmet magyar televíziókban, vagy nevezzem inkább történelmi pszicho-drámának. Elolvastam néhány véleményt is: történelmi hitelességével szerintem nincs baj, hisz ha ez így pontosan nem is történt meg, de hasonló, akár még tragikusabb történetek biztosan voltak. Sõt olyanok is, ami nem is került napfényre, amit elgondolni sem mernénk. A kor szellemét mindenképp hitelesen tükrözi a film, nem lehetett olyan könnyen "világgá menni", mint mondjuk manapság, valaki kimegy a keletibe, elsõ vonatra felszáll, aztán máris szabad.....:))) manapság is van kényszer, ami sokak szabadságát befolyásolja, akár külsõ, akár belsõ, szabadságunkat korlátozó kényszer, de meszsze neem összevethetõ annak a kornak társadalmi rendjével, és tövénykezési kódexjével.

Csak a reklámját láttam annak a filmnek, amit egy német adó valamikor hozott, szerintem még nincs magyar szinkronja, de ha valaki mégis tudna róla, kérem jelezzen, vagy ha netalán valamelyik adó -majd mûsorra tûzné.(vagy DVD)
Szintén történelmi dráma, persze kissé másabb jellegû, egy hóhér kezdi menteni jövendõ áldozatait a az inkvizició kivégzései elõl, komoly film lehet, a neve:ú

The Headsman, Der Henker-németül, ezek szerint magyarul "A hóhér". Nikolaj Coster Waldau, Köszi, ha valaki tud róla valamit és jelzi
offtopic
Siliana 2009 ápr. 02. - 17:24:11
Mert emberi idõben csak a szabdítsd ki a celebet meg a barátok közt megy, az kell a népnek. akit a kultúra érdekel? legíyen munkanélküli, vegye fel töltse le vegye meg (ha lehet kapni)
10/10
Viola Erzsébet 2009 ápr. 02. - 01:39:08 10/10 Előzmény Siliana
Én is mindig azon kesergek, hogy minden jó filmet hét közben, éjszaka vetítenek az összes csatornán :( MIÉRT ???????? Ha valahogy ébren tudok maradni, hogy megnézzem, akkor másnap totál használhatatlan vagyok.
Pénteken és szombaton általában még éjjel sincs igazán jó film (amikor másnap nem kell az embereknek korán kelniük)
Lisa111 2008 jan. 05. - 19:25:42
Sziasztok!
Ha vki felvette a filmet, jelezné nekem:
*moderálva* vagy írjon üzit.

Sajnos a vizsgák miatt lemaradtam róla, pedig már ez is ismétlés volt, és akkor is vizsgaidõszakban adták :((
DVDn nem hiszem, hogy kiadják, olaszul pedig nem tudok.

Szóval elõre is köszi, ha tudna vki segíteni.
Siliana 2008 jan. 05. - 11:28:03
Igen, ez mind-mind igaz...
De az m1 azért a "néhá"-nál gyakrabban ad hasonló jó (ha nem is kosztümös) filmeket.
Engem az bánt, hogy minden nézhetõ dokumentumfilm, film akkor kezdõdik, mikor én már nagyon fáradt vagyok. Néha bánom, hogy ilyen koránfekvõs koránébredõs típus vagyok.
chyy 2008 jan. 04. - 23:36:31
Szerintem is jó film volt.Ma pl. talán az egyetlen nézhetõ.Jelenleg legalább 5-6 csatorna ad hülye szellemekrõl,meg szörnyekrõl szóló filmet.Egy üdítõ jelenség,hogy olykor az M1 ad ilyen jó filmeket.Ismereteim alapján történelmileg elég hiteles a film.Mint többen is mondtátok,abban a korban igen fontos volt az apa akarata és beleegyezése a dolgokba.Még a 40-es években is,ha jól emlékszem nagymamám meséibõl.Az apa azért akarta a leányzót apácának küldeni,mert ha férjhez adja,igen szép hozományt kellett volna adni vele,ami jelentõs birtokokat jelentett volna.A fiú pedig majd a feleségével együtt hoz majd birtokokat a családi gyûjteménybe.Ezért akart a lánytól már gyermekkorától kezdve megszabadulni.És valóban,szegény lánynak nem volt más választása.Láttátok,mindenki az apja mellett állt.Szóval jól hangzik ez a nagy emancipáció,mely alapján mi már megtehetjük,hogy nem hódolunk be apáinknak.sajnos ilyen kor volt,nem muszáj megértenünk,csak elfogadnunk,hogy ez volt (nem is olyan régen még Magyarországon is).Az inkvizíció pedig akkor vitte volna el,ha az egyházat,vagy Istent szidja,de ezt nem tette.A nemesi cím pedig igenis véd.Gondoljunk Báthory Erzsébetre,akirõl még életében elterjedt,hogy fiatal lányokkal paráználkodik és aztán a vérükben fürdik.Állítólag valóban sok cselédlány tûnt el a kastélyában és talán még csontokat is találtak a pincében.De senki nem égette meg mint boszorkányt.

Summa summárum:kiváló film volt,kiváló alakítással.Remélem,még sok ilyet lead az M1.Talán megszerezhetõ DVDn is,és olcsón,vélhetõleg,mert nem lõnek benne agyon percenként 30-40 embert,stb.
zöldkacaj 2008 jan. 04. - 22:30:28
A végrendelet csak az anyuka vagyonára vonatkozott. az szállt csak még akkor a fiára. az apa vagyona más ügy. ö még nem halt meg akkor és annak a szétosztása a legnagyobb gáz.
Sakis 2008 jan. 04. - 22:24:59
Érdekes film volt. Nem bántam meg, hogy megnéztem. Bár a történelmi hitelességgel vannak kétségeim. Kemény világot mutat, de a valóság még keményebb lehetett. Nemhogy a cselekedeteiért, de még a gondolataiért is boszorkánynak kiáltották volna ki, és rég mágjára küldte volna az inkvizíció. És ettõl még a nemesi rang sem védte volna meg. Amúgy tetszett a képi világ, az hitelesnek tûnt. Jó a színészi játék. remek díszletek, ruhák. A szinkron is nagyon tetszett, tényleg jó szinkront tudnak a színészeink csinálni.
zöldkacaj 2008 jan. 04. - 22:22:51
szerintem elsöre tényleg nehéz elhinni h valaki igy leteszi a fogadalmat. De szerintem teljesen érthetö h abban a pillanatban megtette. Képzeljétek el h van egy világ által elvárt cselekedett ami édesapád is akar, van a te álmod amit anyukád támogat. Ti <-> világ Ha meghal a legnagyobb támaszod, elhagy aki szeretsz és kb rá 2 napra van egy kvázi rossz de menekülési utvonala h legalább a világnak megfelelj. Vagy máshogy: összedöl az egész álom tehát az ami miatt hezitáltál lehetetlenné válik. Szerintem nagyon kevés ember rendelkezik akkora lélekjelenléttel h hidegfejjel döntsön ilyenkor. Kivülröl könnyü igy azt mondani h mi nem tettük volna meg, és h el lehetett volna tolni...
Rocco 2008 jan. 04. - 22:09:11
"Szép a tavasz és szép a nyár is,
de szebb az õsz s legszebb a tél,
annak, ki tûzhelyet, családot,
már végképp másoknak remél."

/József Attila/
Siliana 2008 jan. 04. - 22:07:18
Szép volt ez a film... jól alakították a sztorit
Siliana 2008 jan. 04. - 19:25:36
Hm nem tudom.
Akkoriban ez nem úgy ment, hogy jött a szõke herceg fehér lovon és elvette feleségül a nincstelen lánykát, mert szereti. A szerelembõl való házasodás abban az idõben a történelem és a szociológia mai állása szerint ritka volt mint a fehér holló.(ezért is tátottam a szám a cseléd szavain) Elõfordult, hogy a házaspárok között jó viszony alakult ki az évek során, de a házasságoknak a célja más volt: a vagyon megtartása/felhalmozása, hozomány (egyik oldalon), gyermeknemzés. De nem csak a 17. században volt ez így, még jó egy-két emberöltõvel ez elõtt is. Társadalmi mobilizáció nem igazán létezett, bár mesének szép volna. Épp ezért jó a sztori szerintem, mert nagyjából visszaadja a kor "lehetõségeit" bár továbbra is vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, nem lehetett volna-e "elnapolni" ezt a fogadalmat
Siliana 2008 jan. 04. - 17:50:51
mert ha nem vonul be és férjhez sem megy akkor mit csináljon?...
anankhe 2008 jan. 04. - 15:15:34
Sziasztok!
Sajnos csak az utolsó pár percet láttam, miután a gyerekeimet lefektettem. Nem vette fel valaki? Érdekelne.
Az egyházi szövegekben elég rég benne van hogy nem lehet kényszeríteni senkit szentségek felvételére(pl:házasság), de ezt teljes bizonyossággal nehéz ellenõrizni. Viszont ha kényszer alatt tett valaki bármilyen fogadalmat akkor utólag érvényteleníteni lehet. Legalábbis jelenleg.
Hogy akkor mi volt az persze kérdéses.
Amúgy nagyon szép film. A ruhák nekem is tetszenek, lehet hogy ezért szeretem a Velencei kurtizánt is.
Várom a folytatást bár nem láthatom valószínüleg teljesen.
Ráadásul az M2 is most ad egy kosztümös filmet. Ez egyenesen kiszúrás:-(((
Siliana 2008 jan. 04. - 13:17:51
Az elején kicsit elvesztem ugye az elsõ kockákon a jövõt láttuk és aztán megmutatta a fogadalomtételig eltelt idõt?!
Siliana 2008 jan. 04. - 13:14:04
Nekem azért kicsit sántít. Persze nem nagyon volt más választása de:

A püspöktõl miért nem kért segítséget?
Vagy miért nem várt még kicsit hátha elõkerül az a végrendelet (mert sztem elõ fog) és tett fogadalmat késõbb. Nem hiszem hogy fogadalmat szökõévenként egyszer lehetett tenni.
Meg az sem a korra jellemzõ, hogy ennyire foglalkoztak volna azzal, hogy most ki teszi kényszerbõl meg ki nem. Szerintem
dancika 2008 jan. 04. - 11:35:21
Nagyon érdekes film, Giovanna Mezzogiorno érzelemgazdag alakításával. Olyan igazságtalan, ami vele történik... De hát abban a korban egy nõ egyedül, pénz és pártfogó nélkül nem nagyon tehetett volna mást.
10/10
DirkDiggler 2008 jan. 04. - 11:21:26 10/10
Én is véletlenül kaptam el tegnap, de ma sietek haza munkából hogy megnézzem a befejezést.
Nagyon jó témát dolgoz fel a film.
9/10
Bakony 2008 jan. 04. - 07:20:16 9/10
Végre egy olyan film amiért érdemes várni a kezdés idõpontját.
10/10
erzsi60 2008 jan. 03. - 22:27:08 10/10
nagyon jó a film nagyon várom
Összes hozzászólás