Volt-e vagy sem?

Bakancslistához adom
A fost sau n-a fost?
román vígjáték, 89 perc, 2006

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Az időpont: december 22., két nappal szent karácsony előtt. A helyszín Románia, Bukarest. 16 év telt el a romániai forradalom óta. Főhősünk, Pisconi úr nyugdíjas és arra készül, hogy most is egyedül tölti a karácsony szent estéjét. Ám a sors mást jelöl ki számára. Pisconinak két társa is akad, akikkel együtt arra a nagy kérdésre keresik közösen a választ: valójában volt-e forradalom Romániában? A film fergeteges szatíra, az 1989-es forradalom ironikus újramesélése.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
claudenima 2009 ápr. 26. - 20:58:53
Helló, meg kell erõsítsem,hogy fergeteges szatíra(könnyesre röhögtem magam)csak ki kell bírni a cselekmény elõtti (szándékos)szöszölést,persze ez is egy óriási poén,hogy még arra is kitérnek hogy az anyuka útravalót csomagol,ezek tényleg semmit sem hagynak ki:)27 évet éltem Romániában de most fedeztem fel igazán az ütõképességét(ami egyáltalán nem kicsi)a román humornak,az önmagunk effajta kinevetését,halál komoly ábrázattal,és az alapot szolgáltató téma,ugye nem kevesebb mint a 89'es forradalom!
johnnyjungle 2009 ápr. 25. - 22:49:07
OFF topic: Szerintem nem lehet egy lapon említeni azt, ami ott volt, azzal, ami itt van. Ott szegénység volt, meg securitate. Tüntetni nem mertek. Államadósság szinte egyáltalán nem volt, mert Ceau nem engedte. Amit megtermeltek, eladták küldöldnek. (ezért látsz Afrikás filmekben annyi öreg daciát például).Belföldön heti 2-3 kenyér járt családonként.
Itt azért nem az van szerintem. Itt van államadósság, meg egy felelõtlen, ostoba ellenzék és egy tesze-tosza, balf..sz kormány. Szabad tüntetni, tojást dobálni. Ez nem elnyomó állam, megvan a demokráciátok. Miért kéne forradalom szerinted? Mert most vissza akarják valahogyan hozni az országot az államcsõd szélérõl? (amit az ellenzék folyton támad, pedig a kialakult gazdasági helyzethez a 20 év alatt neki is volt köze, lássuk be)
gabroca 2009 ápr. 25. - 18:58:11
szerintem a téma is furcsa...mi az hogy nem volt forradalom? sokan meghaltak a harcokban, amit az elnyomo állam ellen vívtak. az más kérdés mire jutottak végülis, de legalább csináltak valamit. becsülendõ.
nálunk ez sem volt sajnos.
feketevipera 2008 dec. 21. - 19:43:28
Hmmm.... Hát a tartalmat elolvasva elgondolkodtam ezen az egészen. Mármint azon, hogy mirõl is akart szólni a film. Igaz, hogy csak a feléig bírtam, de addig nem sok minden jött le belõle számomra. Fergeteges? Szatíra? Nem tudom. Ha végignéztem volna a filmet, talán tényleg annak találtam volna. De csak ennyihez volt lelkierõm, és igazából nem találtam nagyon szórakoztatónak. Lehet, hogy ez az én bûnöm volt, pedig amúgy biztosan érdekes kérdéseket vetett volna fel a film.