Volt egyszer egy Disco forradalom

Bakancslistához adom
The Secret Disco Revolution
kanadai-francia-amerikai-angol dokumentumfilm, 90 perc, 2012

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A kultúra és tiltakozás évtizedek óta egymást segítik. Az 1950-es években a népzene és a polgárjogi harc, a ?60-as években Woodstock és Vietnám. És utána jött a diszkó, de ez az időszak mintha kiesett volna az emlékezetünkből. Pedig a diszkó több volt üres szórakozásnál... sokkal több. Az igaz, hogy kiváló testedzés volt és a műanyag szerkók egyenruháknak tűntek, de a látszólag összevissza mozdulatok egy titkos hadsereg hadmozdulatai voltak.
Most már látjuk az igazi célt a diszkó rikító díszlete mögött... ez pedig a melegek, a feketék és a nők felszabadítása volt? a rock uralta világ elnyomása alól.
Forgalmazó: MTVA

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
DcsabaS 2016 dec. 31. - 23:33:28 Előzmény ceia
Ahhoz képest, hogy a film 2012-ben készült, az alkotók (jó amerikai szokás szerint) úgy tettek, mintha nem is létezett volna az Amerikán kívüli világ. Pláne a disco zenét illetõen! És annak ellenére is, hogy a pillanatra felidézett Queen vagy ABBA sem éppen amerikai, és a hosszan ecsetelt Bee Gees sem, sõt mi több, az általuk interjúvolt YMCA megalkotója is bevallottan Európából hozta a csapathoz az ötletet és a kultúrát, de még Donna Summer is Európában talált igazi karierre, stb. stb.

Amikor Amerikában befejezõdött a DISCO története, Európában akkor kapcsolt csak rá igazán, kb. 2 nagyságrenddel több zenét és elõadót kitermelve. Amerika meg azóta is megmaradt az erõsen kontraszelektált, beszûkült zenei fogyasztása mellett.

A filmben a legérdekesebb momentumnak azt találtam, amikor a megkérdezett "disco zenészek" úgyszólván köpni-nyelni sem tudtak, amikor valami politikai motivációt próbáltak meg rájuk tutkmálni a disco zenét illetõen. Nagyon jól lejött az, hogy részükrõl (ahogy a közönség részérõl is) a disco a szórakozásról, a táncról, a kikapcsolódásról és az örömrõl szól, a politikának meg ehhez csak annyi a köze, hogy idõnként megpróbálja megakadályozni. Magyarán, nem a disco zenében volt politika, hanem annak amerikai elszabotálásában - mégpedig a legrosszabb felhangokkal.
ceia 2015 jún. 04. - 20:55:03
Village People, Kool and the Gang, KC and the Sunshine Band, Gloria Gaynor.. stb. a közremûködõk. A diszkó éráról, illetve annak jellemzõ elõadóiról szól a film. Számomra a "disco" zenét inkább a 80-as 90-es évek hi-nrg, italodisco, eurodisco, és eurodance elõadói jelentik máig :)