Madárpark / A paradicsommadár

Bakancslistához adom
angol ismeretterjesztő filmsorozat, 1. rész, 28 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az aktuális rész ismertetője: A Jurong Madárpark Singapore és a világ legnagyobb madárparkja, több mint 20 hektáros területen 380 faj közel 5000 egyedének ad otthont, közülük 29 veszélyeztetett faj.
Az Új Guineában, ezen belül is Java-ban és Malaya-ban őshonos fajról úgy tartották, a paradicsomból jönnek. A paradicsommadár 43 ismert fajából 30 Új Guinea erdeiben őshonos. A többi faj Malukun és Kelet-Ausztráliában él. E tündéri szépségű madarakról úgy hitték, egész életükben a nap felé repülnek, és csak halálukkor zuhannak vissza a földre. A 19. századi naturalista Alfred Russell Wallace-t annyira magával ragadta a paradicsommadár, hogy az egyik leggyönyörűbb élőlénynek nevezte. A madárvilágban elfoglalt előkelő helyük valójában teljes egészében tündöklő szépségüknek köszönhető.
A paradicsommadár családjában közel 40 faj található, ezek közül 6-nak a park otthont ad. Mind közül a legszebb és a legkisebb a király-paradicsommadár. A nőstény akár közönséges verébnek is tűnhet, de kékszínű lába, ami egyébként a hímnek is sajátja, árulkodik arról, hogy különlegességgel állunk szemben. A hímnemű egyed nem több mint 16cm, és közel sem szolgál rá a király-paradicsommadár névre. Közelebbről szemlélve fenséges piros köntösében egész barátságosnak tűnik. Nem annyira királyi külsejét ellensúlyozandó, a természet két hosszú farok tollal látta el, melyek vége smaragdzöld színben pompázik, s majdnem olyan hosszú, mint maga az állat.
A Vörös paradicsommadár a bíborszínű farok tolláról kapta a nevét, amely mintegy 6 év alatt éri el végleges hosszát. A paradicsommadarak többsége közepes méretű, átlagosan mintegy 32cm hosszúak. A madarakról tartott hiedelemmel ellentétben a paradicsommadarak nem túl társaságkedvelőek. A paradicsommadarak magányos madarak.
Ökológiai szempontból a paradicsom madarai sokszínűségük miatt is figyelemre méltóak. A sokszínűség ugyanis a természet biztosítása a kihalás ellen.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 jún. 13. - 09:55:43
Mindenképp érdekes.
"Ökológiai szempontból a paradicsom madarai sokszínûségük miatt is figyelemre méltóak. A sokszínûség ugyanis a természet biztosítása a kihalás ellen."