Az aktuális rész ismertetője: A délnyugat-angliai dorset megye zöldellő rétekben gazdag terület. Mezőinek ökológiai körforgása a második világháború után megakadt, a technológia legyűrte a természetes agrárgazdálkodást. Megismerhetünk egy újra felfedezett régi helyi sajtreceptet, azután a híres dorseti almatortát, és a sörfőzde jellegzetes zamatú italát, amely kézműves módszerrel készül, hosszú idő alatt, türelemmel, szakértelemmel és odafigyeléssel. Mindezek a termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Dorsetben. E népszerűség a havonta megrendezett őstermelői piacon is megnyilvánul: a füstölt hal, frissen sült kenyér, gyöngyöző almabor, húspástétom, gyömölcslekvár, házi tojás, bio sertéshús, tavaszi bárányhús mind kedvelt termékek. Nemcsak az egészséget tartják fontosnak ezek az emberek, hanem az egészséges közösség fennmaradását is. Az almabor készítését normann szerzetesek honosították meg ezen a tájon. Aki saját almájából készíti, ezt mondja róla: "Ebben a rohanó életben nagyon sokan nem tudják, hogy mit veszítenek, ha ezt nem kóstolják meg." A globális gazdasági erők azonban veszélyeztetik ezeket a hagyományos ételeket, italokat és magát a hagyományos életet is. A fenntartható fejlődés megtartása bizony rengeteg munka, amit azonban számos biogazdaság vállal. Aki megnézi a filmet, nem kételkedhet benne, hogy nincs jobb egy igazi falusi reggelinél: véres hurka, szalonna, kolbász, friss házi tojás, tájjellegű kenyér, grillezett gomba. A dorseti gazdák mind azon vannak, hogy saját hagyományaikon alapuló jövőjüket építsék.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások