Híres zeneszerzők nyomában / Berlioz

Bakancslistához adom
francia ismeretterjesztő filmsorozat, 5. rész, 52 perc

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Cote-Saint-André, Párizs, Firenze, Róma, Nizza, Brüsszel, Németország, Oroszország... Íme, ezek Hector Berlioz életének legfontosabb állomásai.
A romantikus zene francia nagymesterét életében nem igazán ismerték el, sőt, még ma sem egyértelmű a megítélése. 17-18 éves korában vidékről került fel Párizsba, gyermekkorát Grenoble környékén töltötte. A La Cote-Saint-André-ban található szülői ház ma a zeneszerző életét, munkásságát bemutató múzeumként működik. Autodidaktának is tekinthető, nevelését főleg orvos apja vállalta magára, zongorázni soha nem tanult, viszont fuvolázni és gitározni igen. 12 éves korában villámcsapásként érte az az érzés, ami egész életén át végigkísérte: a nála hat évvel idősebb Estelle iránti szerelem. 18 éves korában megérkezett Párizsba, hogy megkezdje orvosi tanulmányait. Ám sorsa már megpecsételődött. A Párizsi Operaház és Beethoven zenéjének megismerése után - a család nagy elkeseredésére - végleg a zenének kötelezte el magát...

A műsor ismertetése: Varsó, Szentpétervár, Bécs, Párizs, Milánó, Velence...
Ez a nyolcrészes ismeretterjesztő filmsorozat nyolc világhírű, európai zeneszerző életének legfontosabb állomásait keresi fel. Mindegyik állomásnál egy zenész vagy zenetörténész tárja elénk a "főhős" életének szakmai és magán szféráját.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
homolka 2015 szept. 27. - 14:59:38
Vajon mikor adják le újra?
Eperfa 2012 nov. 22. - 12:06:52
Most láttam a Vivaldi-epizódot, érdekes volt, de attól még szeretnék kötözködni. Az „Õrjöngõ Orlando” magyarul Õrjöngõ Loránd. Egy másik apró dolog, ami viszont a készítõk tévedése lehet: Fabio Biondi nem Parmában, hanem épp ellenkezõleg, :-) Palermóban született.
Ford Mustang 2011 szept. 19. - 15:22:37
Belenéztem, nem volt rossz. Csak értetlenül szemléltem a 6-os karikát. Nem hiszem, hogy bármilyen baja származna egy tegyük fel 4-5 éves gyereknek, ha mondjuk a szüleivel vagy akárkivel megtekinti a mûsort, bár az is megkérdõjelezett, hogy egy 6 éven aluli gyerek értene is egyáltalán valamit a mûsorból.