EtnoKlub / Bob Cohen és Di Naye Kapelye

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar zenés műsor, 2011

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A klezmer tulajdonképpen lakodalmi muzsika volt - mondja Bob Cohen, a Di Naye Kapelye vezetője. Az "Új zenekar" 1994-ben alakult. Az alapító, Bob Cohen 1956-ban született az emigráns magyar édesanya és moldvai származású édesapa gyermekeként New Yorkban. Felnőttkorában járt először Magyarországon és Erdélyben, itt szeretett bele a magyar táncházba, majd a klezmer zenébe. De vajon mi ennek a műfajnak a titka? És létezik-e magyar zsidó zene? Miféle hatások összefonódásából született meg ez a különleges hangzásvilág? Mindezt, sok más érdekességgel együtt megtudhatjuk Bob Cohentől.
Egy amerikai-magyar zenész mellett nem meglepő egy amerikai-magyar táncos: a műsor vendége Sue Foy is, a sokoldalú táncosnő. Sue Foy a 80-as évek elején kezdett érdeklődni Kelet-Európa iránt, amikor néprajzot és táncot tanult az Egyesült Államokban. Repertoárján számos érdekesség szerepel: a zsidó, skandináv, ír, délszláv és román táncok avatott ismerője, s természetesen tökéletesen járja a magyar táncokat is. Ezúttal pedig a zsidó táncokban fogja eligazítani a nézőket, aki rengeteg erdélyi és magyar klezmer zenét is hallanak majd.

A műsor ismertetése: A műsorban a népzenei együttesek, énekesek, táncosok mellett helyet kap a népmese, népi színjáték, a tárgyi népművészet, a hagyományos népi mesterségek bemutatása is. De időnként megjelenik a világzene, a népzene és a jazz keveredése, az etno-jazz is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Ford Mustang 2011 júl. 14. - 15:01:07 1/10 Előzmény CsZsóka
Nem rossz, fõleg annak jó aki kedveli illetve szereti is a komolyzenét.
CsZsóka 2010 szept. 13. - 00:09:00
Örülök, hogy rátaláltam erre a mûsorra.