Irodalmi barangolás Gasztronómiában / Brillat Savarin: Az ízlés fiziológiája 2.

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 5. rész, 40 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Brillat Savarin 1755-ben született Belleyben. Bár bíró volt, szívesen foglalkozott a fizika, a kémia és az ókori klasszikusok tanulmányozásával. Nyugalmas életét megzavarta a forradalom. A Gironde bukása után rá is a guillotine várt volna, így Amerikában keresett menedéket, de három év múlva visszatérhetett hazájába.Az ízlés fiziológiája című 1825-ben megjelent műve egy csapásra híres emberré tette.Magos Zoltán szakács húslevest tálal. A benne főtt húst tormamártással kínálja. A sült galamb és a zsenge spárga mellé burgundi bort nyitnak a vendégek. Az ízletes francia sajtokat madártej követi és természetesen nem marad el a desszertbor sem. Aki mindezeket végigkóstolja, Csizmadia András gasztronómus és Saly Noémi irodalomtörténész.

A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kiskivancsi 2006 nov. 02. - 18:49:11
Érdekes sorozat. Történelmi-azaz irodalmi- ételeket készítenek, ahogy azokat az írók mûveibõl megismerhettük. Személy szerint érdekesnek találom azt, hogy gasztronómiailag is megismerhetek bizonyos korszakokat! Igaz, van néhány nem teljesen korhû eleme a mûsornak-turmixgép, meg ilyenek. Na de kérem, elkényelmesedtünk... Mindegy. Én szeretek fõzni is, meg az irodalom is érdekel. Ez pont jó kombináció!