USTI OPRE - Éleszd a tüzet! / "Cigányzenésznek lenni, az egy sors..." - Balogh Kálmán portré

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-német-szerb dokumentumfilm, 1. rész, 45 perc

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Az első részben Balogh Kálmánt ismerhetjük meg, napjaink egyik legismertebb cimbalmosát, aki sokat tett e hangszer népszerűsítéséért. Mint népzenész kezdte pályafutását. Szinte valamennyi magyar autentikus zenét játszó együttessel játszott már, többek között a Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Mákvirág, Muzsikás, Vízöntő, Zsarátnok, Vasmalom, Fonó és Üsztürü együttesekkel. Németországban több hónapig turnézott Kuti Sándorral és Budai Sándorral az André Heller által rendezett Magneten Cigány Showval, aminek ő volt a zenei igazgatója is. A kortárs zene is hatással volt rá. Együtt muzsikált a Miskolci Új Zenei Műhellyel, a 180-as csoporttal, Márta Istvánnal, és különböző jazz formációkkal is, mint például a BDS Collection (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Dés László), az Improvocation (Arnie Somogyi, Tony Lakatos), Quartett B (Borbély Mihály), a Dresch Quartett, Archie Shepp, Vukán György, Lakatos Ágnes, a Budapest Ragtime Band. Szerte a világban különböző szimfonikus zenekarokkal játszotta Kodály Háry János szvitjét, többek között a brooklyni, a philadelphiai, a maiami, a tallini, és a madridi szimfonikusokkal.

A műsor ismertetése: A Budapesten és vidéken, továbbá a környező országok helyszínein történő forgatás során az Usti Opre Budapest, illetve Magyarország, Berlin, Szerbia, Bulgária, Csehország, és Oroszország legkiválóbb zenészeinek egy részét hozza össze a stúdióban és a koncertszínpadon. Egy dél-szerb falucskától a budapesti stúdió zenei laboratóriumáig, beszélgetések és zenei minták által mutatja be az Usti Opre a roma zenészek és zenei hagyományaik intenzitását. Végül egy lélekkel telített koncert izgalmában átélhetjük, hogyan élénkíti, pezsdíti fel e stiláris sokaság és dinamizmus magát a zenei hagyományt.

Bemutató dátuma: 2009. január 8.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Pöcök112 2008 aug. 04. - 20:28:40
Én is csak a lges legvégét néztem sajnos... valaki esetleg megtudná irni, hogy honnan tudom letölteni legalább a zenei részét??? Elõre is köszönöm!
magnesia 2008 aug. 04. - 20:15:49
Hú, csak véletlenül kapcsoltam oda, de nagyon tetszett! Profi zenészek!