Itt járt Mátyás király... / ...és álruhát öltött

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 2. rész, 59 perc

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: András rábízza az összeesküvést bizonyító levelet Vucára, de Rostó Pál elveszi tőle. Mátyás király nem hallgatja meg Mujkót, a bolondot, aki be akar számolni a főurak szervezkedéséről. A király elrendeli, hogy Várpalotán legyen fordított nap a mustra érkezésének napján: a szolgák legyenek urak és az urak a szolgák. A szelistyei mustra szép lányai megérkeznek Várpalotára Rostó Pál vezetésével. Annát, Máriát és Vucát a deákruhában levő király fogadja és viszi őket Mujkó színe elé. András nagy nehezen bejut a palotába és amikor rájön egy pénzérmén levő arckép segítségével, hogy a deák az igazi király, akkor beszámol neki a főurak összeesküvéséről. A király titokban intézkedik, hogy a seregei induljanak Várpalotára. Bánffy a várban levő katonákat leitatja. Rostó Pál összekeveri Dóczy gróf levelét az összeesküvést bizonyító levéllel és átadja azt a királynak hitt Mujkónak, aki továbbadja a deákruhás királynak. András közben harcban legyőzi Marini lovagot és bezárja egy szobába, de kiszabadítják és végül ő kerül rács mögé.

A műsor ismertetése: Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye, valamint az ebből készült Benedek András-Semsei Jenő-Innocent Vince Ernő daljáték nyomán forgatta Sándor Pál a háromrészes tévéjátékot.
A pajzán história Mátyás király alakja köré fonódik: a török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok nem nyugszanak bele helyzetükbe, és új férfiakat kérnek a királytól. El is küldenek hozzá mustrába három gyönyörű asszonyt, igaz, egyik sem szelistyei.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Mátyás király
Mujkó, a király bolondja
Rostó Pál
Marini lovag
Szilágyi Erzsébet

Hozzászólások

Szerinted?