Itt járt Mátyás király... / És meglátta a szelistyei asszonyokat

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 1. rész, 66 perc

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A történet az 1460-as években játszódik Mátyás király uralkodása kezdetén. Rostó Pál prefektus Dóczy György szebeni gróf megbízásából három gyönyörű lányt visz mustrára a királyhoz Budára. A mustra célja, hogy a király küldjön férfiakat Szelistyére, a háborúban elesett férfiak pótlására. A király álruhában járja az országot és véletlen kilesi a fürdőző lányokat. Az anyakirályné ellenzi a mustra fogadását, ezért Bánffy tanácsára a király Budáról Várpalotára rendeli Rostó Pált és a lányokat. A lányok: Anna, Mária és Vuca egy félreértés miatt azt gondolják, hogy Mujkó, a király bolondja az álruhás király. Az utazás alatt András, a szökött jobbágy csatlakozik Rostó Pál csapatához. Várpalotán kiderül, hogy Bánffy és az olasz Marini lovag vezetésével magyar főurak csoportja a király ellen szervezkedik. Mujkó és András kihallgatják Bánffyékat, amikor az összeesküvés terveit megbeszélik, sőt András bizonyítéknak a küldönc levelét is megszerzi.

A műsor ismertetése: Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye, valamint az ebből készült Benedek András-Semsei Jenő-Innocent Vince Ernő daljáték nyomán forgatta Sándor Pál a háromrészes tévéjátékot.
A pajzán história Mátyás király alakja köré fonódik: a török elleni harcok miatt férfi nélkül maradt szelistyei asszonyok nem nyugszanak bele helyzetükbe, és új férfiakat kérnek a királytól. El is küldenek hozzá mustrába három gyönyörű asszonyt, igaz, egyik sem szelistyei.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Mátyás király
Mujkó, a király bolondja
Rostó Pál
Marini lovag
Szilágyi Erzsébet

Hozzászólások

Szerinted?