Az aktuális rész ismertetője:
Feked Baranya megye gyöngyszeme, egy igazi ritkaság hazai kisközségeink sorában. Zsákfalu, ami már önmagában is nyugodtabb hétköznapokat jelent. A XVIII. században, a Fuldai Apátság területéről érkeztek ide a mai német nemzetiségi lakosok ősei. Hozták magukkal hagyományaikat, népviseletüket, szokásaikat, ételeiket. A faluba érkezők számára elsőként különleges épületeik tűnnek fel, amelyek csodás módon megmaradtak, és az utóbbi évek szorgos munkáinak köszönhetően jórészt kiváló állapotban vannak. A központban a templommal szemben található a tájház, és egy szépen kialakított park, ami gyönyörű dísze lett Fekednek.Különösen tiszteletre méltó, ahogy a mindössze kétszáz fős település lakói ragaszkodnak kulturális hagyományaikhoz. A Vegyeskarban és a Klumpenjager Tánccsoportban ma is szép számmal részt vesznek, és szorgalmasan járnak hetente a próbákra.
A fekedi asszonyok kiváló vendéglátók. Ételeik látszólag mindennaposak, de egyik sem úgy készül, mint másutt. A vasárnapi húslevest például töltött tyúkkal főzik, majd a húst és a tölteléket ízletes meggymártással, második fogásként kínálják az ebédhez. Helyi szokás, hogy utána nem krémes süteményt, hanem "slic kreplt" - slicces fánkot sütnek, ami egy finom, zsírban sült kelt tészta.Tavaszi ragulevesük minden időszakban más, hiszen mindig olyan hússal és zöldségfélével készítik, ami éppen található a ház körül, a kertben. A szaftos hús mindazoknak kiváló választás lehet, akik gyorsan akarják finom étellel meglepni szeretteiket, vendégeiket. A fekediek hagymás tört krumplit és uborkasalátát készítettek hozzá.
A babfőzelék igazán egyszerű, hétköznapi étel - gondolhatnánk, de a fekediek ezt is különlegesen készítik, füstölt sonkával és vizes gombóccal.
A menüsor végére egy hálás süteményt tartogattak. A vaníliás kifli olcsó, gyors, és hetekig el lehetne tartani, ha megérné bárkinél azt a kort, de erre nincs nagy esély.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások