Az aktuális rész ismertetője: Adásunkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétköz nagyközségében, Gávavencsellőn hagyományos helyi ételek után kutattunk, és találtunk is több különlegességet. A sütés-főzés mellett megnéztük az iskolában berendezett helytörténeti gyűjteményt, amely elsősorban Rakovszky Sámuel honvédezredes és a Szatmári 48-as Zászlóalj emlékét őrzi. A sváb tájházat nem csupán megnéztük, de a hátsó pajtában, és a kemencében több ételt is elkészítettünk. A kukoricás ételünk kapcsán a helybéliek bemutatták nekünk a kukorica morzsolásának és darálásának hagyományos módszereit. Megismerkedtünk Türk Mihály kosárfonóval, a Nyugdíjas Egyesület tagjai pedig táncoltak, énekeltek nekünk. A következő helyi ételekkel ismerkedhetnek meg: Kukoricás krumpli pecsenye, Nyírségi gombóc leves, Gömböc krumpli, Rakott lepcsánka, Tunki és a Túrós-lekváros pite.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások