Az aktuális rész ismertetője:
Ezúttal a Peloponnészosz-félsziget közepére látogatunk, Árkádiába. A hegyes táj a birka- és kecskepásztorok otthona. "Ezen a környéken az emberek megszokták, hogy valódi élelmiszert fogyasztanak. A mesterséges ízeket nem kedvelik," mondja egy helybéli. A báránypörköltet vadkaporral, zöldfűszerbe forgatva, tojásos-citromos szósszal eszik. Igazuk van: ezek az ízek e tájból valók, utánozhatatlanok és időt állóak.
A kecskesajt, a házikenyér, a sűrű méz itt egyetlen háztartásból sem hiányozhat. Érzés, erő, állóképesség, család - ezek az étkezést is meghatározó fogalmak. A szabadban sült hús természetesen minden közösségi ünnep fő attrakciója. Megtudjuk, a házi baklava úgy készül, hogy a rétestésztát dióval, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel töltik meg. Egy fiatal nő mesés kis boltjában egyéb cukrászkülönlegességeket is megismerhetünk: kanalas édességeket, mézes gyümölcsöket és mogyorókat, hegyi fűszernövényekkel ízesített olívabogyókat. A hagyományos árkádiai ízvilág összetevői: az olívaolaj, a feta sajt, a pirospaprika, cukkini és padlizsán, a fokhagyma, és persze a paradicsom. Az ízeket az édes borok, valamint a kakukkfű és a menta tovább gazdagítják. Ezen a tájon még léteznek az egykori Európa nyugodt, békés, falusi életformájának örömei.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások