"A zene az kell" / Klezmer

Bakancslistához adom
magyar magazinműsor, 26 perc, 2010

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A klezmer zene a zsidó kulturális hagyományok egyik legfontosabb letéteményese. Jávori Ferenc "Fegya" pedig egyike Közép-Európa legtermékenyebb és rendkívüli zeneszerzőinek, aki fontos szerepet játszik a klezmer zene népszerűsítésében akár csak a klasszikus zenében, úgy a balett-produkcióban és a musical műfajában. A zene az kell mai adásában vele beszélgetünk a klezmer zene és a színházi világ kapcsolódási pontjairól, az első klezmer musicalről, a legújabb klezmer darabról, és a Budapest Klezmer Bandről. Vendégek: Györfi Anna, Béres Attila.

A műsor ismertetése: A zene az kell egy hetente 26 percben jelentkező zenés-színházi műsor, melynek szándéka, hogy a műfajt a nézőkhöz közelebb hozza, valamint megmutassa a zene és a színház legfontosabb és még mindig aktuális kapcsolódási pontjait. A műfaj sajátosságainak megfelelően a műsoridő nagyobb részét a zene tölti ki. A következő 16 rész középpontjába, adásonként egy-egy, a hazai zenés-színházi élet fontos zeneszerzője kerül, komplex képet adva a nézőknek múltról, jelenről és jövőről. Hiszen visszaemlékezünk az operett műfajának legendás zeneszerzőire, mint például Fényes Szabolcsra, Kálmán Imrére és Lehár Ferencre. Bemutatjuk a jelenkor legnépszerűbb alkotóit úgy, mint Dés Lászlót, Kocsák Tibort, Tolcsvay Lászlót, Darvas Ferencet, Szörényi Leventét, Sylvester Lévayt, Jávori Ferencet, Presser Gábort, Fenyő Miklóst, Pásztor Lászlót, Mihály Tamást vagy éppen Szakcsi Lakatos Bélát. És nem felejtkezünk el az utánpótlásról sem, megismerkedünk a Madách Színház musical-író pályázatának legígéretesebb tehetségeivel is. A visszaemlékezésben, vagy éppen az előretekintésben, sikerek és kudarcok felidézésében, a legizgalmasabb történetek boncolgatásában segítenek majd az adott zeneszerző beszélgetőtársai, vagyis az elmaradhatatlan szövegírótárs és egy-egy, az életpályájukhoz kapcsolódó színész, vagy barát. Úgy, mint: Nemes István, Geszti Péter, Udvaros Dorottya, Kerényi Miklós Gábor, Kállai István, Lehoczky Zsuzsa, Müller Péter Sziámi, Bródy János, Dolhai Attila, Várady Szabolcs, Bereményi Géza, Várkonyi Mátyás, Miklós Tibor, Szente Vajk, Béres Attila, Bíró Eszter, Csemer Géza, Bereczki Zoltán, Keresztes Ildikó, Vizeli Csaba, Balásy Szabolcs, Sztevanovity Dusán, Adamis Anna, Varró Dániel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Pünkösdi Kató 2011 márc. 26. - 18:18:17 10/10
Nagyon sajnálom, hogy a mai volt az utolsó mûsor, hiányozni fog. :( Jó volt újranézni a részleteket, illetve a mûsor végi jelenetek is tetszettek, bár inkább Pali énekelt volna egyet. :) Azért remélem, összejön egy ismétlés a mûsorról, akár az elõzõrõl is, de ha lesz folytatása, annak is nagyon fog(un)k örülni. :)
10/10
zotya 54-bõl 2010 dec. 18. - 10:06:52 10/10
nem találom mikor lesz "Szörényi mûvek II."
segítsetek, köszi
10/10
Pünkösdi Kató 2010 márc. 21. - 09:30:03 10/10 Előzmény Pünkösdi Kató
Nagyon tetszett a tegnapi Zene az kell mûsor a dunán. Paliról továbbra is azt mondom, hogy tetszik a riporterkedése.Szerintem nincs igaza annak, aki szerint nem jó riporter, ebben a témában nagyon ász. Papír nélkül, kötetlen beszélgetés, a rövid riportokat nem vágják össze több felvételbõl, hanem megy folyamatosan, figyeljétek meg a következõkben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Pali elmehetne bmilyen más témában riporterkedni, de a színházi riportkészítés közel áll hozzá.
10/10
Pünkösdi Kató 2010 márc. 13. - 19:40:32 10/10
Tetszik a mûsor, nagyon örülök, hogy szétnézhetünk a pesti elõadások között. :) De azért várom a vidéki és a határon túli elõadásokat is. Remélem, nagytöbbségük zenés lesz, nekem ez a kedvencem. :)

Tetszik Pali munkája, ne is szabadkozzon, hogy õ nem riporter, hanem énekes. Énekes õ, a "riportjai" pedig olyanok, mintha nem is menne a kamera. Mintha egy-egy alkalommal összefutnának, beszélgetnének egy jót, mi pedig mindezt képernyõn keresztül látjuk. :)
Örülök, hogy Palival van ez a mûsor.