Fürdőhelyi utazások / Magyarország gyógyhelyei

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 8. rész

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A filmsorozat kamerája, amely eddig az Osztrák-Magyar Monarchia idején fénykorukat élő magyar fürdőhelyeket látogatta végig, az erdélyi, felvidéki és horvátországi színterek után a mai Magyarország három olyan nagy múltú gyógyhelyére látogat, ahol még most is megérezhetünk valamit a hely szelleméből. Erre nemcsak a seregnyi dokumentum, a sok kedves képeslap, díszes fürdőpohár és más, akkor szokásos csecsebecse emlékeztet minket, de a patinás környezet és a régmúltat némiképp felidéző jó néhány helyszíni részlet is.
Parád környékén az erdő sűrűjében számos forrást találunk. Az itteni víz ősidők óta ismert gyógyító hatásáról. Innen indult el hódító útjára az a kénes szagú "nedű", amit máig Parádinak tisztelünk, és amit már sok-sok évszázaddal ezelőtt felfedezett magának a környék népe. De a vidék nemcsak az emésztési zavarok enyhítésére javasolt "büdösvíz" révén volt népszerű, hanem timsótartalmú fürdője miatt is. A közeli timsóbányából az eső által kimosott víz elsősorban a női betegségek gyógyítására volt alkalmas. A föld e kincseinek köszönhetően épült ki Parádfürdő, és bár hírneve azóta kissé megkopott, ma is sokan esküsznek az itteni vizek jótékony erejére.
A XIX. század második felében leginkább a vasút gyors fejlődése hozta meg a közönség kedvét, hogy felkeresse a hazai fürdőhelyeket. Ekkor vált igazán divattá az efféle nyaralás és a különböző betegségek kezeltetése a gyógyító vizek közelében. De azért még a fővárostól sem oly távoli Balatonfüredre sem volt egyszerű eljutni. A vonat ugyan már elérte a Balaton déli partját, de az utazónak onnan hajón kellett útját folytatnia a túloldalra. Legtöbbször gőzösön érkezett kedvenc helyére Jókai Mór is. Szavai hűen idézik fel az egykori Füredet, amelynek sokféle nyavalyára javallott számos gyógyforrása és a Balaton selymes vize betegek és egészségesek seregét vonzotta ide.
És ha már történelmi utazást teszünk, aligha maradhat ki Hévíz, mely ma is a legnépszerűbb magyarországi gyógyfürdő.

A műsor ismertetése: A 2003-ban készült sorozat segítségével megismerkedhetünk az egykori Osztrák-Magyar Monarchia és főként a régi Magyarország híres fürdőhelyeivel. A Monarchia idején már kereken nyolcszáz kisebb-nagyobb fürdőhelyet tartottak nyilván. A 19.század végén módosabb körökben szinte kötelező volt nyaralni vagy éppen telelni egy magaslati vagy gyógyvizekben gazdag üdülőhelyen. A filmsorozat több mint száz év kulturtörténetének egy rendkívül színes, látványos fejezetét a fürdőkultúra hajdani hétköznapjait idézi fel egy történelmi-földrajzi utazás keretében.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Losonc_ 2008 máj. 14. - 11:11:14
Sajnos kevesen láthatják
keresdvdn 2008 máj. 14. - 10:48:55
Értékes sorozat,reméljük lesznek ismétlések