Az aktuális rész ismertetője: Reziben a legtöbben a várat ismerik, bizonyára sokan jártak már az oda vezető tanösvényen is, de azt talán kevesebben tudják, hogy a faluban a régi parókiából átalakított turistaház kertjében mintagazdaság működik. Innét látják el a község közintézményeit friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszerekkel, sőt ezekből az alapanyagokból ízletes lekvárok, szörpök, aszalékok, savanyúságok is készülnek. Ez csábított bennünket is erre a dombokkal-völgyekkel tagolt festői községbe. Természetesen újra felkerestük a várat, érdemes volt, hiszen páratlan kilátást nyújt a balatoni tanúhegyekre, a környező településekre. A tanösvényről letérve a szőlőhegyi kápolna mellett vitt utunk, itt hamarosan helyi borászokkal találkoztunk, hogy megismerjük "Rizlingország" szőlőit, borait. A közösségi kert nyitott konyhájában csupa egészséges, friss zöldségekkel és fűszerekkel gazdagon ízesített finomságokat főztek nekünk a helyi asszonyok. Ezúttal egymást kiegészítő, ízletes ételpárosítások készültek, amelyek készítése során sok új ötlettel, információval is gazdagodtunk. Ezek a következők: Zelleres édeskáposzta leves _ petrezselymes krumplis lepénnyel, Zöldséges csirkebecsinált _ aludttejes prószával Sárgaborsó leves _ gombás hajdinával, Zöldfűszeres nyers paradicsomleves _ spenótos-túrós palacsintával és Zöldséges bürkés bableves _ napraforgómagos túrós pogácsával.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások