Az aktuális rész ismertetője: Észak-Spanyolország középső részére, a híres Rioja régióba vezet utunk. A nép legendás büszkesége, elzártsága és családközpontúsága ma is jellemző. A helyiek életmódja és kulináris szokásai azonban változóban vannak: meg kell küzdeniük a nagyiparral, a gépesítés, a csúcstechnika átkaival, a média által okozott generációs konfliktusokkal, és az uniós előírásoknak való megfelelés nehézségeivel. "Az EU csak a profitról szól," - panaszkodik egy helybéli. De a korral való haladásból előnyök is származnak: a hagyományos ételek sokszor korszerűbbé, egészségesebbé válnak. A pirospaprika és a bor a táj meghatározó termékei. Sertéslábszár és kagyló paprikaszósszal és zöldségkrémmel, roston sült vadgalamb, báránysült - mind helyi különlegességek. Na és a bor, a világhírű Rioja. Tanúi lehetünk egy családi borászatban a szüretnek, a mustkészítésnek és a borkóstolásnak. A szüreti időszak még a vidék modern városaiban is felébreszti a közösségi érzést, a falvakban pedig az év egyik fő eseménye.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások