Az aktuális rész ismertetője: Kulináris sorozatunk svéd epizódja a dél-kelet-svédországi Söndermanland vidékére kalauzol. A dús, lankás mezők, sűrű erdőségek és a sok száz tó ideális otthona a kisipari földművelésnek és halászatnak. A hagyományos életforma és élelmiszertermelési módok azonban itt is éppúgy veszélyben, sőt kihalófélben vannak, mint bárhol a vén kontinensen. De egyes helybélieknek nagyon is fontos a folytonosság, az étkezési identitás. A hagyományőrzés életérzése, mentalitása Svédországban ma megújult formában jelentkezik. Bepillantást nyerünk a tipikus sárgarépás-padlizsános sügér elkészítésébe, és megismerhetjük a fúziós konyhaművészet árpából, vadhúsból és kucsmagombából készült egy remekét. Működik itt bio eljárású sörgyártás is. A kardamon és fahéj illatú pékség rejtelmei, a sörrel, napraforgómaggal és ánizsolajjal ízesített cipók és bucik pedig végleg bebizonyítják, hogy a valódi ételeknek nincs párja - különösen, ha fantáziával és átéléssel vannak fűszerezve. Megismerkedünk egy irigylésre méltó biogazdálkodó család filozófiájával: a fenntarthatóság elvével.
A műsor ismertetése: Történetek a léleknek és a gyomornak - gasztronómia utazás Európa országaiba.
Hozzászólások