Az aktuális rész ismertetője: A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot gyakran egyszerűen szentendrei skanzen néven emlegetik. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. Bemutatja a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek lakáskultúráját, életmódját. Műsorunkban bemutatott ételek a következőek: Felvidéki gombócleves, Túrós kalács, Gulyka _ krumplis gombóc, Suhantott leves gombótával, Rozmaringos bárány, Kelett gömbőke. A múzeum munkatársai főzés közben sok érdekességet mesélnek a tájegység néprajzáról, gasztronómiai hagyományairól. Megismerjük az építészek munkáját, és belesünk az erdőhorváti házba, ahol az öntött perec készítésének folyamatát mutatják be.
A műsor ismertetése: A sorozat a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett bemutatja az adott települést is.
Hozzászólások