Híres zeneszerzők nyomában / Verdi

Bakancslistához adom
francia ismeretterjesztő filmsorozat, 4. rész, 53 perc

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1901., Milano. Ez Verdi életének utolsó állomása, ahol tengernyi gyászoló részvétele mellett helyezték örök nyugalomra, a Nabucco fenséges zenéjétől kísérve. Az a milánói szállodaszoba, amelyben elhunyt, az állam tulajdonába került. "Ez egy szentély, kultikus hely" - mondja róla az egyik leghíresebb zenetörténész, Verdi-kutató.
Az első állomás viszont a Bussettótól 4 km-re fekvő kis falu, Le Roncole volt, amely akkor francia fennhatóság alatt állt. Szülőfalujával mindvégig hadilábon állt, ugyanakkor képtelen volt elszakadni tőle. Már 7 éves korában kiderült zenei tehetsége, első szerzeményeit 14-15 éves korában alkotta. Bussettóban élt első támogatója, mecénása, Barezzi is, akinek lányát, Margheritát - egy milanói tanulmányút után - feleségül vette. Milano és a Milánói Scala sorsdöntő szerepet játszott Verdi zenei fejlődésében. Verdi rövid idő leforgása alatt elveszítette feleségét és két kisgyerekét is. Milánóban a Nabucco indítja meg a világhír felé. Milano után ismét Bussetto következik, ahová operaénekesnő élettársával költözik, majd a Sant' Agata-birtokra. Velence, azon belül is a Fenice Színház, Párizs, Róma, Firenze, London, Szentpétervár, hogy csak a legfontosabb állomásait említsük egy tüneményes életútnak...

A műsor ismertetése: Varsó, Szentpétervár, Bécs, Párizs, Milánó, Velence...
Ez a nyolcrészes ismeretterjesztő filmsorozat nyolc világhírű, európai zeneszerző életének legfontosabb állomásait keresi fel. Mindegyik állomásnál egy zenész vagy zenetörténész tárja elénk a "főhős" életének szakmai és magán szféráját.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
homolka 2015 szept. 27. - 14:59:38
Vajon mikor adják le újra?
Eperfa 2012 nov. 22. - 12:06:52
Most láttam a Vivaldi-epizódot, érdekes volt, de attól még szeretnék kötözködni. Az „Õrjöngõ Orlando” magyarul Õrjöngõ Loránd. Egy másik apró dolog, ami viszont a készítõk tévedése lehet: Fabio Biondi nem Parmában, hanem épp ellenkezõleg, :-) Palermóban született.
Ford Mustang 2011 szept. 19. - 15:22:37
Belenéztem, nem volt rossz. Csak értetlenül szemléltem a 6-os karikát. Nem hiszem, hogy bármilyen baja származna egy tegyük fel 4-5 éves gyereknek, ha mondjuk a szüleivel vagy akárkivel megtekinti a mûsort, bár az is megkérdõjelezett, hogy egy 6 éven aluli gyerek értene is egyáltalán valamit a mûsorból.