EtnoKlub / Visszatekintés

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar zenés műsor, 100 perc, 2010

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Közel egy év alatt az Etnoklub számos hívet szerzett magának, s bizonyítandó, hogy nem érdemtelenül, nézőink számára összefoglaljuk a 2010-es év legjobb pillanatait. Újra velünk lesznek a legkedveltebb népzenei együttesek, énekesek, táncosok, most sem feledkezünk meg a világzenéről és etno-jazzről, valamint a hagyományainkat ápoló népművészekről.
A népzenei felhozatal pazar lesz: újra találkozhatunk a Fonó zenekarral, Sebő Ferenccel és a Sebő együttessel, a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, a Téka együttessel, a Magyar Dudazenekarral és a Magyar Tekerőzenekarral, Terék József csapatával, valamint a Tükrös zenekarral.
Az Etnoklub a népzene mellett helyet adott a különböző etno-alapú fúziós zenéknek, feldolgozásoknak, világzenének és etno-dzsessznek is. S e műfajok legkiválóbbjai most ismét megjelennek: Szalóki Ági, Balogh Kálmán és zenészbarátai, Dresch Mihály és kvartettje, valamint a méltán népszerű, azóta Prima Primissima díjas Csík zenekar azok, akik a magyar népzenéből kiindulva alkották meg sajátos, kortárs zenei világukat. A legfiatalabb generáció sem marad ki a sorból: őket képviseli a Rekontra, az Ethnokol, az Újra zenekar, a Buda Folk Band - hogy csak néhány nevet ragadjunk ki a sorból.
Az Etnoklubban immár hagyománnyá vált, hogy különböző mestereket és mesterségeket is bemutatunk nézőinknek. Volt már tojásfestő, csipkeverő, népi fafaragó, fazekas, nemezelő, ötvös vendégünk. Ma két fontos és különleges mesterséggel találkozunk ismét: Nagy Ákos cimbalomkészítő mesterrel és Ábel Endre sodronypáncél-készítővel való beszélgetéseit idézi fel Katona Erika.
S ki ne emlékezne a nagysikerű Tánclecke-rovatra? Zsuráfszky Zoltán táncos-koreográfus most ismét stúdiónkba látogat, hogy felidézze a kezdeteket, s egyben ismertesse terveit is: a magyar néprajzi tájak, tájegységek jellegzetes néptáncait tanító sorozat jövőre is folytatódik.

A műsor ismertetése: A műsorban a népzenei együttesek, énekesek, táncosok mellett helyet kap a népmese, népi színjáték, a tárgyi népművészet, a hagyományos népi mesterségek bemutatása is. De időnként megjelenik a világzene, a népzene és a jazz keveredése, az etno-jazz is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Ford Mustang 2011 júl. 14. - 15:01:07 1/10 Előzmény CsZsóka
Nem rossz, fõleg annak jó aki kedveli illetve szereti is a komolyzenét.
CsZsóka 2010 szept. 13. - 00:09:00
Örülök, hogy rátaláltam erre a mûsorra.