Személy

Györffy László

színész
Született: 1940. október 2. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2009. január 27. (Magyarország, Budapest)

Színész, író, publicista. A gimnáziumi évek alatt, 1957-ben rövid vizsgálati fogságban volt a forradalmat és szabadságharcot követően. Érettségi után segédmunkás, kocsikísérő, színházi díszletmunkás, könyvesbolti elárusító volt, majd 1961 és 1965 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1981-ig különböző vidéki színházaknál színészként és dramaturgként dolgozott (több filmben is szerepelt), 1982-től szabadfoglalkozású író volt. Első könyve, a Dobd föl magad, fiú! című novellagyűjtemény 1975-ben jelent meg. Első regénye, a Kőorgonák 1980-ban látott napvilágot.


1990-ben kisregényei és novellái gyűjteménye következett. Hangjátékai közül többet bemutattak a Magyar Rádióban, de Bécsben, Lisszabonban, Varsóban és Párizsban is sugározták őket. 2005-ben – írói munkássága harmincötödik évfordulója alkalmából – Szabad a vásár című novelláskötetét adták ki. Aki megszökött a halál elől című történelmi regényét a Magyar Művészeti Akadémia 2000-ben Arany Oklevéllel jutalmazta. Ezt a könyvét Schatten címmel németre is lefordították, és 2003-ban kiadták Németországban.


A felsorolt műfajokon kívül készített még interjúkötetet a külhoni, politikai okok miatt börtönt viselt és elmenekült magyarokkal és hazai kortárs költőkkel, továbbá három meseregénye is megjelent. Írt két bemutatott tévéfilmet: 1988-ban Kazimiercz Moczarski Beszélgetések a hóhérral című regényéből és 1994-ben saját novellájából Vasárnapi séták címmel. A Magyar Írószövetség, a Magyar Írók Egyesülete, a Magyar PEN Club, a Százak Tanácsa, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Trianon Társaság, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és az Irodalmi Filmalkotók Egyesülete tagja volt.

Hozzászólások