Személy

Raszler György

grafikus
Grafokus

Nagyidai-Neischel-díjas, Barcsay-díjas grafikus, művésztanár. 2004-ig elsősorban nagyobb méretű, színes rajzokkal, festményekkel jelentkezett egyéni és csoportos kiállításokon (pl. Duna Galéria, Műcsarnok). Képzőművészeti munkája mellett az ELTE és a Képzőművészeti Egyetem vezetőtanáraként rajzot és művészettörténetet tanít az Apáczai Csere János, valamint a Könyves Kálmán Gimnáziumban.
1994-től utazik rendszeresen ?hátizsákos turistaként? Európán kívüli országokba, ahol a helyi kultúrák tanulmányozásán túl helyszíni útirajzokat készít. A merített rizspapírra vagy egyszerű vázlatfüzetbe grafittal felvitt munkák a tájak és romok megörökítése mellett aktuális benyomások, hangulatok visszaadására törekednek. A mostani kiállításon bemutatott útirajzokon többek között Mexikó, Honduras, Guatemala, Kambodzsa, Thaiföld, Etiópia egzotikus tájai, lakói láthatók a művész szemszögéből. A hol vázlatos, hol kidolgozott képekhez kapcsolódóan az utazó személyes elmélkedései, a kívülálló számára is érdekes gondolattöredékei olvashatók.
?Mi tűnt maradandónak a helyszín megpillantásakor? Amikor megleli a számára fontos, megrajzolandó helyszínt, a kép készülése során rögtön világossá válik, mi lesz a mű szempontjából a fontos, és mi az elhanyagolandó. Nincs mindennek azonos jelentősége. Ez különbözteti meg a művet a dokumentációtól.? (Somhegyi Zoltán: A tájkép útjai /Helyszín-lelés: Raszler György)

Hozzászólások