Személy

Székelyi Kati

tervező
Ferenczy Noémi-díjas képzőművész

"1977-ben diplomáztam az Iparművészeti Egyetem Textil Tanszékének Gobelin Szakán. Azóta kisebb megszakításokkal szabadfoglalkozásúként dolgozom. A főiskolai évek során rájöttem, hogy a tervezés és a megvalósítás közti idő hosszúsága miatt nem való nekem a gobelin. Riasztott a szövés korrigálhatatlansága, a drága nyersanyag használata. Számomra kézenfekvőbbek a kifejezés és megvalósítás gyorsabb formái. A főiskola befejezése után részt vettem a Velemi Kísérleti Textilműhely munkájában. Az ottani munka lehetővé tette a különböző anyagokkal és technikákkal való kísérletezést, játékos elmélyülést. Ott az akkori textilipari és kézműves technikák új dimenzióba kerültek, és az így létrehozott művek autonóm értékkel bírtak. A papír a velemi munka során került hozzám közel, de a Budapest Bábszínház Festőműhelyében eltöltött idő is sok tapasztalatot hozott. A bábfejek kasírozása során érezhető a papír lágysága, de ereje, szilárdsága is.

A kézzel való megmunkálás, az anyag érzékelése, simítása. Kollázsaim nyersanyagául színes magazinok lapjait, reklámújságokat használok, mert régóta izgatott, hogyan lehet gátat szabni az emberre nap mint nap rázúduló reklámszemét áradásának. Hogyan lehet ellenállni, legyőzni, ha másképp nem, hát belemártózva, átformálva megpróbálni nemessé tenni. Megfosztani eredeti funkciójától, és elemeit vizuális jelekké transzponálni.

Az alkotófolyamatban az anyag átalakításába fektetett szellemi és fizikai energia meghatározó, és a kép jó esetben tükrözi ezt az értéket. Fontos nekem a kis elemekből való építkezés, mert a kis elemek azáltal nyerik el az értéküket, hogy részei lesznek a rendszernek, összeáll az Egész. Képeim kollázsok, egyéni technikájú felületkezeléssel megmunkálva.




Hozzászólások