Színház

Csillagfiú

előadás, 2008., 8 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Van egy erdő, mesékkel teli. Ahol az állatok beszélni tudnak. Van egy fiú, olyan, mint Te. Arról álmodik, hogy híres lesz, gazdag és hatalmas. Arca szép, mint a kelő nap, szeme ragyogó, mint a csillagok. De neki nincsenek barátai, csak saját magát szereti. Van egy koldus, aki súlyos titkot őriz. Van egy átok. Egy nap a fiú elveszti szépségét. Csúf lesz, mint a varangy és ijesztő, mint a patkány. Van egy út. A fényes tornyú városba vezet, ahol a legédesebb mosoly rettentő gonoszságot takar, a három próba veszélyekkel teli: a hírnévnek hatalmas ára van.
Van-e megoldás?
Van-e a fiú szívében szeretet?
Van-e varázslat, megtörni az átkot?

Oscar Wilde szecessziós meséje különösen aktuálisnak hat napjainkban, amikor a külsőségek egyre inkább elvonják a figyelmet a valódi értékekről. Kisfiú hőse nagy utat jár be, míg - átkon, varázslaton, nehéz próbákon keresztül - megérti: a külső szépség lélek nélkül nem ér semmit. Az út végére megtanulja, mi a különbség valóság és látszat, igazi szeretet és álságos kedveskedés, ember és tükörképe között. Az út végére felnő: az átok sújtotta bábfiú hús-vér ember lesz. A Budapest Bábszínház színpadán igazi kortárs mese elevenedik meg: mindennapi, XXI. századi valóságunk találkozik itt a varázslatos mesevilággal. A csodálatos jelmezek és a Gaudí ihlette látvány találkozása különleges élményt ígér. A Csillagfiú egy mai kiskamasz története egy néha kegyetlen, de igazságos világban, ahol a hibákat jóvá lehet tenni, ahol a rosszakról végül lehull az álarc, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. február 7., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Hozzászólások

F_E_B 2008 dec. 03. - 08:28:57 Előzmény stummzsoka
Nem voltam ott, de beszélték a népek.

Maj' kérdezõsködök megfelelõ darab iránt (a népektõl)
stummzsoka 2008 dec. 01. - 19:14:13
Kedves F E B!
Úgy tûnik járatos a színházi berkekben. Nem tudna ajánlani vmit ennek a korosztálynak? Én keresgélek, de nem nagyon találok.
Üdv:
Hné Stumm Zsóka
Valóban kimaradt az autogramm kérés, talán ott volt Ön is??!!
F_E_B 2008 dec. 01. - 12:29:12 Előzmény stummzsoka
Nemcsak hosszú, hanem megint késõn íródott a hozzászólás.

Az I. pontból kimaradt az autogramm kérés, pedig az is meglepõ a bábszínházban.

Örülök, hogy összességében pozitív az élmény, és sikerült elbeszélgetni róla az osztályban.
stummzsoka 2008 nov. 27. - 00:13:40 Előzmény F_E_B
Nos, megnéztük, megbeszéltük.
I. Az elõadás
Az én hatodikos osztályom volt a legidõsebb társaság a nézõtéren, a többiek elsõs, másodikos kisgyerekek voltak. Õk, mármint a kicsik, reakcióikból ítélve nem sokat értettek az elõadásból. Persze a mondanivaló tényleg jól el volt bújtatva! Az elsõ felvonás formai megjelenítése kevésbé vonta el figyelmet a lényegrõl, mint a második rész kavalkádja. Valóban egy olyan gyerek, akinek fogalma sem volt mire viszik el, semmit sem érthetett. Az enyémek viszont, mivel ismerték a történetet, néhány dolgot értetlenül fogadtak. Dicséretes volt a rendezõ ill. a szinészek törekvése, hogy a végén helyre tegyék a dolgokat a gyerekekben. Hihetetlen volt, hogy a feltett, kissé patetikus kérdésre, miszerint "Te kivel maradtál volna a történet végén?" (amikor a Csillagfiú megtalálta valódi szüleit, akikrõl kiderült, hogy õk a királyi pár), szinte kivétel nélkül azt válaszolták, hogy a királyi párral. Indoklásul a sok szép ruha, jó ennivaló, számítógép... merült fel. Remélem a pedagógus kollégák elrendezték a gyerekekben a látottakat, nem csak kipipálták a színházlátogatást az elvégzendõk között.
II. Megbeszélés az osztályban
Három témát jelöltem ki, amit csoportokban dolgoztak fel, aztán együtt beszéltük meg
1., a közönség viselkedése
2., Az eredeti történet és a színdarab különbözõségei
3., XXI.századi elemek a darabban
Csak röviden:
1., nem hiszem, hogy elavultan gondolkodunk, talán a neveltetésünkbõl adódik, de nekünk a színház ünnep. Más állapot, más ruha, várakozás.. Ezzel egyedül voltunk a nézõtéren. ( ezt nem én találtam ki)
2., Hihetelenül sokat találtak. Néhány dolgot értettek, néhányat nem.
3., Itt leginkább a megjelenítés zagyvasága jött elõ. Hogyan jön össze a tipikus "szõke nõ" és a koronás királyi pár, akikrõl a végén egy élõ TV-tudósítást láthattunk. Néhány elem feleslegessége, öncélúsága is felmerült. pl. az állatok szerelmes évõdése. A szõke nõ, mint gonosz, szerintem és szerintük is telitalálat. Persze csak akkor, ha leprás, akit szánni kellene nem lenne annyira ellenszenves.
Nos, a végkicsengés pozitív volt. Jó, hogy elmentünk. azért legközelebb szívesebben mennék valami klasszikus feldolgozásra. (Szelídre, szépre...)
Egy kicsit hosszúra sikerült ez a beszámoló.
Üdv.
Hné S. Zsóka
offtopic
F_E_B 2008 nov. 17. - 13:17:47 Előzmény stummzsoka
Nos, vélemémy?
stummzsoka 2008 nov. 10. - 18:16:02 Előzmény F_E_B
Hát igen, egy kicsit késõ volt elütöttem a rendezõkkelt....
Majd jelentkezem
F_E_B 2008 nov. 10. - 11:19:07 Előzmény stummzsoka
Nagyon várom az értékelését (esetleg a gyerekét is).

Beszélgetni pedig csak max egy rendezõvel (nem rendezõkkel) lehet majd: Tengely (mad_hatter) Gáborral.
Már ha ott lesz.

Tényleg vicces lenne, ha a Bábszínház közönségszervezõje lebeszélne valakit az elõadásról ;)
stummzsoka 2008 nov. 09. - 00:02:35
Kedves Mindenki!
Nov. 13-án megnézzük az osztállyal. Beszéltem a színház szervezési osztályáról is az egyik hölggyel, õ is ajánlotta(naná, a saját darabjuk!). Az elõadás után állítólag beszélgetés is lesz a színészekkel és a rendezõkkel. Mi azért készülünk! Mindenki elolvassa otthon, hétfõn kicsit beszélgetünk róla, ki mit vár a XXI. századi átültetéstõl... Szívesen elmondom majd a véleményemet, ha érdekel valakit.
Üdv Hné S Zs, a hatodikos osztályfõnök
F_E_B 2008 nov. 05. - 13:12:11 Előzmény mad_hatter
No ez jo hir. Szivesen megneznem ujra, de hetkoznap 3-kor tobbnyire dolgozom.

Kar hogy csak 5x jatszak egy felevben.
mad_hatter 2008 nov. 03. - 18:44:57 Előzmény F_E_B
Kedves stummzsoka!
Kedves F_E_B!
Kedves szepcsi!

Az eredeti mese - Oscar Wilde tollából - alapgondolata napjainkban éppoly aktuális, mint a szecesszió korában: a külsõnél sokkal fontosabb az, ami a szívben lakik. A szeretet, a megbocsátás, az önzetlen segítõ szándék többet ér a földi hívságoknál. Csak úgy lehetsz boldog, ha ezeket megleled magadban. A valódi gazdagság és érték csak belülrõl fakadhat. Az elõadás szándéka, hogy e régi történetet közel hozza a mai gyerekekhez, minden didaxis nélkül.
A fiú önzése belsõ késztetés miatt, észrevétlenül szûnik meg, talán ezért nem hallunk tõle erkölcsi/etikai okfejtõ monológokat. Egyszerûen MEGTÖRTÉNIK, mint ahogyan velünk is – jó esetben. A jó útra térést nem gondolom, hogy külsõ eszközökkel kell motiválni; épp az a szerencse, ha a belsõ változás magától megy végbe.
A királyi pár valóban furcsán viselkedik, fõleg, a mese végének ismeretében. De – és azt hiszem, ez kiderül az elõadásból – ez nem véletlen. Alkalmatlanok szülõknek éppúgy, mint uralkodóknak. A fiút épp ez döbbenti rá végleg, hogy nem televízió által közvetített viselkedésmintákat kell követnie, és – ha a lelkiismeret úgy diktálja – szembe kell szegülni a bigott társadalmi normákkal: az ember sorsa nem determinált, hanem tudatossággal a megfelelõ irányba alakítható.
A nyilvános próbák után, melyekre különbözõ korú (6 és 14 év közötti) gyerekek voltak hivatalosak, beszélgettem a nézõkkel. A gyerekek reakcióiból egyértelmûen kiderült, hogy a történet „mondanivalóját” értik:
„Arról szól a mese, hogy nem szabad bántani másokat.”
„Nem szabad gonosznak lenni!”
„Nem az a fontos, hogy mennyi pénzed van, hanem hogy milyen vagy belül.”
„A szeretet a legfontosabb.”
„Az volt a legjobb, hogy a gonosz fiú megjavult és visszament azokhoz, akik szerették.”
Az elõadás megítélése természetesen szubjektív kell, hogy legyen. Van, akinek nagyon tetszik, és gondolom, van, akinek nem. Azt gondolom, ezt mindenki ítélje meg maga. De hiszem, hogy fontos kérdésekrõl beszél (a média hatalma; a mozgássérültek integrációja; a belsõ értékek kiemelkedõ fontossága; stb.) - a mai gyerekek nyelvén, világosan, érthetõen.
Az elõadásról olvasható kritikák:
http://www.revizoronline.hu/article.php?id=162&search=1&txt_ssrc=csillagfi%C3%BA&__utma=126678670.375103874.1223391330.1223391330.1225733643.2&__utmz=126678670.1223391330.1.1.utmccn%3D%28direct%29%7Cutmcsr%3D%28direct%29%7Cutmcmd%3D%28none%29&__utmb=126678670&__utmc=126678670
valamint:
http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=143145&archiv=1&next=0

Üdvözlettel:
Tengely Gábor
az elõadás rendezõje
F_E_B 2008 nov. 03. - 11:16:40 Előzmény szepcsi
Hello!

Mivel nincs beszelgetes, ezert nincs is mibe belekontarkotndi.

Legszivesebben ujra neznem valasz adas elott a darabot -ui. 9 honapja lattam-, de nincs ra modom.

Nincs kidolgozva, hogy a csillagfiu hogyan gyozi le az onzeset, s javul meg.
Van benne egy eleg zagyva szal egy bujkalo kiralyi parrol (akik a fiu igazi szulei)
ez SPOILER volt.
A szulok a bujkalasuk ellenere tisztaban vannak vele, hogy a ca 15 eve nem latott gyerek a fiuk, ennek ellenere gatlastalanul kihasznaljak az ujra halomra jutasukhoz.

Nezd meg, ha teheted, s ird meg a velemenyed kerlek!
szepcsi 2008 okt. 31. - 00:22:10 Előzmény F_E_B
Üdv!

Én nem vagyok sem pedagógus, sem gyerek, de nagyon kedvelem a gyermekszínházat. Még nem láttam az elõadást, de érdekel.

Elnézést, hogy belekontárkodom a beszélgetésbe, de megkérdezhetem, hogy pontosan miért nem ajánlja?
Mit nem értenek a gyerekek, mi a mondanivalója?

Köszönettel:
szepcsi
F_E_B 2008 okt. 08. - 12:36:10 Előzmény stummzsoka
Inkabb lebeszelnem rola.
Gondolom a "hatodikos osztalyfonok vagyok" info arra vonatkozott, hogy a gyerekekkel nezne meg. A gyerekeknek tobbnyire tetszik a darab, bar talan azert mert nem jon at nekik a mondanivalo.

Tudomasom szerint tavaly ota nem valtoztattak a darabon, es gondolom nem is fognak (iden meg nem volt felujito proba)
stummzsoka 2008 okt. 07. - 08:53:07
Helló!
Hatodikos osztályfõnök vagyok. Látta már valaki, tud véleményt mondani, ajánlani vagy sem?