Színház

A filozófus

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Bessenyei György legsikeresebb és minden bizonnyal legjobban sikerült műve 1777-ben jelent meg Pesten. A vígjátéknak a nyilvánvaló francia minták mellett az író saját életművéből származó, prózai előzménye is van: a Galant levelek című levélregény. A filozófus címadó hőse ugyanis a Galant levelek egyik levélírója, Párménio, a gáláns szalonélet üres csillogásától elforduló, magányában filozofáló gyöngéd nemesifjú. Kopernikust, Descartes-ot, Locke-ot olvas, a világ értelmét kutatja, a történelem tanulságaiban mélyed el - és szkeptikus marad ismeretelméletében. Ahhoz hasonló erkölcsi eszmét vall, mint amelyet Bessenyei ez idő tájt fogalmazott meg a civilizálódás és az erényeknek egyáltalán nem ellentétes voltáról: "Ne higgyed különben, hogy egy szelíd, tudós nemzet, melynek ifiai nyakokon lepedőket tekergetnek öszve s asszonyaik szagos vizekben fürödnek, vitéz is ne lehetne ..."

Ez az első nagyhatású irodalmi mintája a Csokonain, Kisfaludyn, Vörösmartyn át Petőfiig nevetve vagy haraggal bírált parlagi nemesúrnak. Pontyi messze szakadt családja előkelő ágától. Búzával, szénával, marha- és lókereskedelemmel szedi meg magát a konjunktúra idején, de bármilyen jómódú is, földhözragadt műveltsége szüntelenül kiütközik.

A darab ősbemutatója sikert aratott, Pontyi szerepét Kelemen László, a magyar nyelvű színjátszás megteremtője játszotta. A vígjátékot az 1790-es években többször is eljátszották a budai és pesti magyar színészek.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 8., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Párménió (philosophus, nemes ifjú)
Eresztra (özvegy nemes asszony)
Titius (Eresztra fia)
Szidalisz (Titius testvérhúga)
Berenisz (nemes leány, Szidalisznak titkosa, Titius szeretője)
Lílisz (nemes ifjú)
Angyélika (Párménió testvérhúga, Lílisz szeretője)
Pontyi (gazdag nemes ember, igaz ember)
Lidás (Párménió szolgája)
Lucinda (Szidalisz szolgálója)

Hozzászólások

Arturo gróf 2017 márc. 11. - 14:25:06
Igazi gyöngyszem volt ez az elõadás, talány, miért nem játszották tovább. Ritkán látható, unikális élmény, közönségnek, színésznek jutalomjáték. Örülök, hogy láthattam, könnyesre nevettük magunkat, érthetetlen, hogy nem maradhatott mûsoron.
10/10
Bette76 2012 márc. 11. - 21:53:42 10/10 Előzmény blindemouse
Tartottam tõle, hogy mennyire lesz élvezhetõ ez a darab, de maximálisan az volt. Kiváló színészi alakítások. Gyönyõrûségesen szépen beszéltek! Gratuláció és köszönet a nehéz szöveg miatti sok tanuláshoz, munkához. Én az elsõ sorból láttam, de így is igen élvezhetõ volt (sõt!). Nézzétek meg!!!!
9/10
blindemouse 2011 okt. 17. - 11:54:56 9/10
Katonától megszokott rendezés, díszletek, simply parádés. Egyszerûen nem értem hogy tudták ezt a szöveget a színészek betanulni. Kicsit tartottam én is a 200 évvel korábbi darabtól, témaválasztástól, bár jó száz évvel követi Moliére-t...
Sajnálom, hogy színpad közeli helyre szólt a jegyünk, nem tudtuk a teljes színpadképet befog(ad)ni.
Szóval megérdemelt vastaps, bravo!