Színház

A Gézagyerek

istendráma, magyar, 2017.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Géza autista. Ahogy Háy János darabjának szereplői mondják: hibás. Otthon a kockás konyhaköveket nézi egész nap. Váratlanul felveszik a szobi kőfejtőbe, hogy a szalagra rakott kőáradatot figyelje, ha rendellenességet észlel, idegen anyag, netán ember kerülne rá, rögtön nyomja meg a piros gombot és leálljon a gép.

Végre büszkeség tölti el. Reggelente a távolsági busszal munkába jár a környék férfiaival együtt. A szalag melletti széke istenné teszi, hiszen az ő kezében van az irányító szerkezet, műszak után kocsmába jár a többiekkel. Csakhogy, mivel soha semmi rendellenesség nem történik, elkezdi feleslegesnek érezni magát, ott készül hagyni a munkáját. Az őt istápoló kőfejtők maguk között akarják tartani, kitalálják, hogy egy áldozatul esett kóbor kutya tetemét dobják a szalagra, mintha egyikük lenne az. ...Géza végre megnyomhatja a piros gombot. De vajon ez a hecc belefér az ő világképébe?

Háy János megható, felkavaró és legalább ennyire humoros darabja 2004-ben jelent meg könyv formájában számos nagy sikerű vidéki előadás után Budapesten a Pinceszínház mutatja be először.

A(z) Pinceszínház előadása

Bemutató időpontja:

2017. február 25., Pinceszínház

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

10/10
iustitia6605 2018 nov. 15. - 18:52:03 10/10
Kituno eloadas, vegig lebilincselo es nagyon szorakoztato (konnyezesig kacagtunk), de ugyanakkor elgondolkoztato, es erzelmileg is melyen megerinti az embert. Minden szinesz kituno, de Kaszas Gergo, Borcsok Eniko es Takacs Geza kulonosen nagyot alakitanak. A darab a felszinen egy egyszeru, mindennapi videki tortenetrol szol amikor egy egyedulallo anya autisztikus fia varatlanul allast kap a helyi kobanyaban, de ugyanakkor bemutatja a mai magyar falusi elet remenytelen, visszamaradt, kocsmazo, asszonyvero de ugyanakkor osszetarto es egymassal szolidaris vilagat is. A hatas egyreszt nagyon humorous, a kocsmajelenetek tokeletesen eltalaljak a reszeg emberek dialogusainak abszurditasat es patoszat. A szinpadkep, rendezes, diszletek mind tokeletesen szolgaljak a szindarab mondanivalojat. Az egesz eloadas fantasztikusan jo, mindenkeppen erdemes megnezi!
7/10
Sophie_Western 2018 ápr. 07. - 19:26:07 7/10
Általában nehéz feladat a színészeknek a részegség eljátszása, de ebben sikerült. Naturalista darabra számítson, aki még nem làtta.
7/10
toronyház 2017 febr. 25. - 22:26:20 7/10
Takács Géza még nem találta el a figurát.
Nagyon idegesítõ a 2-5 percenkénti \"függöny\" leengedés. Kaszás Gergõ, Tóth Zoltán nagyon jó, Börcsök Enikõt is láttam már sokkal jobbnak.