Színház

A két veronai nemes

színmű, angol, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A londoni Shakespeare Globe Színház London egyik legkedveltebb látványossága, hiszen a Shakespeare korabeli színház világát idézi meg.

Számos előadásuk rögzítették és mozikban is vetítették. Hazánkban sem volt ez másként, így tekintélyes rajongói táborra tett szert hazánkban is.

A Globe Színház előadása A két veronai nemes 2016. júlis 1-én a Margitszigeti Szabadtéri színpadon angol nyelven kerül bemutatásra.

Valentin szerelmes Szilviába. Proteus szerelmes Júliába. Ha ez az ideális állapot fennmaradna, nem születne meg az a pazar és szövevényes, káosszal és románccal teli vígjáték, melyet Shakespeare-től olyan jól ismerünk. Ezért Proteus beleszeret Szilviába, és elárulja Valentin szöktetési tervét, akit ezért száműznek Milánóból, és egy közeli erdőben a törvényen kívüliek közé áll. Szilvia hű szerelmes módjára követi a szeretett férfit, Proteus Szilviát, Júlia pedig álruhában Proteust. A szálak a végtelenségig bonyolódnak, és hőseink a bolondos szolgáiknak lesznek kiszolgáltatva az ármánykodással, álruhás cserékkel és megpróbáltatásokkal teli történetben.

Shakespeare első vígjátéka, bár nem a legsikerültebb darabjai között tartjuk számon, elragadó könnyedségével, derűjével és a legnépszerűbb komédiáinak tévedéseken és az ifjú szerelmesek konfliktusain alapuló dramaturgiájával garantáltan felhőtlen szórakozást ígér minden korosztály számára. A két veronai nemes több jelenetének átdolgozott változata felfedezhető a későbbi nagy komédiákban. Manapság a kevésbé ismert Shakespeare-művek közé tartozik, megírása idején azonban hatalmas népszerűségnek örvendett. A drámaírómester leglendületesebb darabjaként tartják számon. Nem véletlen, hogy a 1996-ban rekonstruált Globe ezzel az előadással nyílt meg, idén pedig világ körüli turnéra indul Shakespeare halálának 400. évfordulóján.

A(z) Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadása

Stáblista:

Hozzászólások