Színház

A sütemények királynője

előadás, magyar, 2015.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

""Este van, este van... a tűz sem világit, / Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit; / A gyermek is álmos, - egy már alszik épen, / Félrebillent fejjel, az anyja ölében. / Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol; / Közbe-közbe csupán a macska dorombol. / Majd a földre hintik a zizegő szalmát... / S átveszi egy tücsök csendes birodalmát."

Családi tündérdráma Kosár Erika hetedik születésnapjára, Pintér Béla kultikus előadásának megrázó erejű szövegkönyve alapján. Mert mindenhol jó, de legjobb otthon."

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2015 dec. 18. - 17:10:58 7/10
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A SÜTEMÉNYEK KIRÁLYNÕJE---Markó Róbert---Ódry Színpad

A húszból egy-két PB opuszt nem szerettünk, ilyen volt a Sütemények, melyet csak Pintér Béla karizmatikus apafigurája tett érdekessé, az a tõsgyökeres magyar férfi, aki nemcsak alkoholista és macsó zsarnok, de egyben vidéki rendõr alezredes, annak minden önkényes hatalmával. A legnagyobb élõ író-rendezõ-színész alakítása még seregnyi emblematikus munkájából is elsõ a legjobbak között.
A nyári munkabemutatón Mészáros Máté állta az összehasonlítást, a mostani fõszereplõ kevésbé, elhalványul a történések drámai gyújtópontja. Markó Róbert példás színészvezetése, invenciózus rendezése azonban a darab súlyos légkörét képes megteremteni. Itt mindenki vesztes, a morális mélyvilág fullánkos medúzái lebegnek elõttünk. A kataton báty, elsõ
élõhalottja az alkoholnak, Pethõ Gergõ dermedt tudatát csak egyszer töri át az erõtlen tiltakozás. A kamaszlányt Föglein Fruzsina hiteles játéka élteti, segítõkész tanárja, Vizi Dávid sem különb a többinél.
A két kisfiú remek, Sedró Áron János horgolós öcsikéje és Vilmányi Benett aktívan merész idõsebb testvére igen érett színészi jelenléttel tûnik ki. Bozó Andrea letiport feleségként hihetetlen gesztusokkal operál, háromszor ejti el a címadó "Sütemények királynõje" tortát , imbolyogva réved a semmibe, bénultan kapaszkodik a borospohárba, döbbenetes alakítás! Urbanovits Krisztina a házi hárembe illõ sógornõ, engesztelésül úgy tartja farát oda a ház urának, ahogy a pávián nõstények csillapítják az alfa-hím dühödt indulatát. Merev, kiégett, célratörõen alkalmazkodó - és képzeljük csak el, ez a két nõ pedagógus!!!
Markó Róbert munkája bizonyítja rendezõi képességeit, reméljük, báb-elõadások mellett normál produkciókban is sokszor láthatjuk.