Színház

A víg özvegy

balett, 3 felvonás, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Lehár népszerű örökzöldje végre balettváltozatban is eljut Magyarországra. A világhírű operett zenéjét John Lanchbery és Alan Abbott dolgozta át, Ronald Hynd pedig megálmodta hozzá azt a koreográfiát, amely méltán vált híressé. A közönség először 1975-ben, az Australian Ballet előadásában láthatta, Melbourne-ben. A darab azóta bejárta a világ összes jelentős balettszínpadát, játszotta, játssza a Kanadai Nemzeti Balett, a Dán Királyi Balett, az American Ballet Theatre és a bécsi Staatsoper társulata. A táncprodukció műfaji besorolása nehéz: klasszikus alapokra épülő elemeivel leginkább a vígbalett elnevezés illik rá: a cselekményben a koreográfus saját attitűdjéből fakadó humora is megjelenik. Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója nemcsak azért tűzte műsorra A víg özvegyet, mert Hynd alkotását hazai vonatkozásai ellenére sem játszották még magyar színpadon, jóllehet több kontinensen sikerrel fut. "A Staatsoperben magam is táncoltam a darabban, s a bécsi közönség végigénekelte az előadást. Mi ugyanúgy értjük a legjobb nagyoperetteket: ezt a lelkesedést itthon is érdemes kihozni a tánc és a dallamok rajongóiból."

A történet ismert: egy bohókás komédia, Ronald Hynd pedig mestere az ilyen típusú hangulat színpadi kifejezésének, míg a Magyar Nemzeti Balett társulata karakterformálásban kiemelkedő - ez önmagában ígéret a sikerre. A magyarországi színrevitelt John Meehan segíti, a művész az ősbemutatón Danilo grófot alakította. Újdonság, hogy Bajári Levente első magántáncos ezúttal nem fellépőként, hanem betanító balettmesterként adta tudása legjavát a bemutatóhoz, Annette Page, Venekei Marianna és Solymosi Tamás mellett. A budapesti színrevitelt ugyanakkor maga a koreográfus, Ronald Hynd tökéletesíti.

Az egyik legnépszerűbb operett balettváltozatát esténként közel kétezer néző láthatja az Erkel Színházban - a Lehár-dallamok az Opera zenekarának tolmácsolásában csendülnek fel Silló István és Szennai Kálmán vezényletével.

A produkció díszleteit - Peter Docherty tervei alapján - már most úgy készítették el, hogy később az Operaházban is beépíthető legyen.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2014. február 22., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
doktormacko1 2014 febr. 28. - 18:29:29 8/10
8 / 10 Vígbalettet még nem láttam . Nen gondolnám , hogy túl sok ilyen darab lenne mûsoron a világ színpadain. Érdemes megnézni , de bennem nem hagyott mélyreható benyomásokat. Várom az észrevételeket és hozzászolásokat.