Színház

Amazonok

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az Amazonok alapproblémája a magány, az egyedüllét és a kapuzárási pánik. A szereplők páncélt növesztenek, hazugságok mögé rejtőznek, újabb és újabb mentségeket találnak a hibáikra, de szép lassan lekopik a felszíni máz és kiderül az igazság, amivel ennyi idő után még nehezebb szembenézni.

Martine negyven év körüli háziasszony, aki egyedül él a hatalmas lakásában. A férje nem rég költözött el, miután elhagyta őt egy huszonéves éves szőkeségért. A nappali egy katasztrófa sújtotta övezetre hasonlít, a padlón csokipapírok és csipszes zacskók hevernek szerteszét. Martine egyetlen vigasza az albérlője, Loic, aki csipkelődő megjegyzéseivel tartja benne a lelket. A képzőművésznek tanuló, nyíltan homoszexuális fiúra Martine kicsit úgy tekint, mint a gyermekre, aki sosem adatott meg neki.

Hamarosan azonban újabb lakókkal bővül a lakás. Beköltözik Martine két barátnője, akik szintén egyedülállóak: Micky kiváló üzletasszony, vezető beosztásban dolgozik egy reklámügynökségnél, Annie-t pedig húsz év munkaviszony után most rúgták ki az állásából. A három nő eldönti, hogy amazonok módjára fognak együtt élni. Fellázadnak a hagyományos háziasszonyi szerepkör ellen: nem hajlandóak főzni, mosogatni, inkább papírtányérból esznek és a sminkkel sem bajlódnak többé. Ellenben szabad folyást engednek a gonoszságuknak: minden nap valamilyen csínyt eszelnek ki Martine férjének új szeretője ellen. Az esték is elég egyformán telnek: vacsora a tévé előtt, filmnézés, borozgatás? Egy telefonhívás azonban felborítja a megszokott rendet. Egy közös barátnőjük arra kéri Martine-t, hogy szállásolja el tizenöt napra a fiát, Guillaume-ot, aki szerelmi csalódásában nemrég megpróbált öngyilkos lenni. A három barátnő beleegyezik, de megfogadják, hogy semmit nem változtatnak a jól bevált amazon életmódjukon.

A valóságban azonban mindannyian az újonnan érkezett fiatalember kegyeit keresik. Előjönnek a múltbeli sérelmek, újraélednek a vágyak, remények, csalódások? Martine egész életében egyetlen férfival volt, még egyetemista korában férjhez ment. Micky-nek ezzel szemben sosem sikerült huzamosabb ideig megtartania egy férfit sem, magas elvárásaival minden lehetséges jelöltet elüldözött. Annie pedig, aki előszeretettel hangoztatja, hogy a férfiak első látásra szerelmesek lesznek belé, valójában nagyon is tudatában van saját szerencsétlenségének. Hiába keresi az Igazit, az első együtt töltött éjszaka után gyakran már csak a hűlt helyét találja az illetőnek.

A(z) Rózsavölgyi Szalon Arts & Café előadása

Bemutató időpontja:

2015. december 14., Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások