Színház

Ármány és szerelem

szomorújáték, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Schiller drámája a német Sturm und Drang egyik legjelentősebb alkotása. Műfaji megjelölése szerint polgári szomorújáték, vagyis a 18. század társadalmi problémáit feszegető tragikus történet. Bár a színpadok közkedvelt darabja, nyelvezete archaikus, értékei elavultak. A színház mégis előszeretettel nyúl a drámához és jegyzi a kanonikus irodalom részeként. Vajon mik azok az örökérvényű igazságok, amik ezt az alkotást maradandóvá tették? Színházunk fiatal társulata megkísérli lefújni a port a klasszikusról, és új megvilágításba helyezni azt.

Ferdinánd, von Walter miniszter fia beleszeret Miller, polgári származású muzsikus egyetlen leányába, Lujzába. A Miniszter azonban másnak szánja fiát: Ferdinánd házasságkötésével akarja az udvarnál betöltött pozícióját biztosítani. Választása a fejedelem kitartottjaként élő, szerencsétlen sorsú Lady Milfordra esik, aki Ferdinánd iránt érzett szerelmétől várja a lelki megtisztulást. Bár Ferdinánd, aki megszállottan hisz a szerelem mindent legyőző erejében, magára marad: a feudális rend bürokratikus útvesztőjéből nincs kiút. És ha szerelmük nem nyer létjogosultságot, nekik sincs több keresnivalójuk e világon.

Miller Lujza és Ferdinánd von Walter szerelme a 18. század Rómeó és Júlia-változata, de ebbe a történetbe csak azon a ponton kapcsolódhatunk be, mikorra a fiatalok szenvedélyes szerelmét már tönkretette környezetük hitványsága, álságossága, a köztük lévő társadalmi különbségek, és a felfelé kapaszkodó törtetők hatalmi harcai. A feudális és polgári értékek közötti átmeneti állapot útvesztője három egymásnak idegen világ találkozása, melyek között az alakok vágyaiktól hajtva bolyonganak.

A(z) Magyarországi Német Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. november 21., Magyarországi Német Színház

Stáblista:

Szereplők

Von Walter (az első miniszter egy német fejedelem udvarában)
Ferdinand (a fia, őrnagy)
Lady Milford (a fejedelem kegyencnője)
Miller (udvari muzsikus)
Millerné
Miller Lujza (a leányuk)
Wurm (a miniszter magántitkára)
Von Kalb (udvarnagy)
Sophie (a lady komornája)
A herceg öreg komornyikja

Hozzászólások