Színház

Áttetsző

előadás, 60 perc, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Honnan nyeri az emberi test a legelveszettebb helyzetekben is az erőt? Honnan és hová vezetnek ezek az energiák? Mit jelent a képtelenségek igazságára rálelni?"

Yoshito OHNO, Kazuo OHNO fia, 1938-ban született. Fiatalkorában apjától tanult modern táncot. A színpadon 1959-ben tűnt fel először Tatsumi HIJIKATA: Kinjiki (Elfeledett színek) c. darabjában, melyben a kisfiú szerepét játszotta. A '60-as években Hijikata előadás-sorozataiban vett részt, 1969-ben pedig szólódarabbal mutatkozott be Tokióban. Néhány visszavonulásban telt évet követően 1985-ben Hijikata Holttenger c. darabjában lépett újra színpadra, édesapjával, Kazuo OHNO-val. 1989-ben a Holttengert a budapesti közönség is láthatta az IMMT Fesztivál keretében. Szóló fellépései mellett a közelmúltban Lucie GREGOIRE-ral (Kanada) és Bataritával dolgozott együtt. 2010-ben a Kazuo Ohno Fesztivál keretében mutatták be a Wuppertal Tanztheater tagjaival, Eddie MARTINEZ-zel és Julie STANZAK-kal közösen koreografált Promising Morning (Reményteli reggel) című darabját.

Batarita koreográfus, táncos, rendező. Az ösztöntánc művésze, aki a testéről minden külsőséget lenyúzva fejezi ki érzelmeit, keresi az igazságot. Művészete fájdalmas és testi. Munkái szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz. A Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus szakán végzett, elnyerte az Ixkizit, a DanceWeb, az Asia-Europe Alapítvány, az Unesco-Aschberg, a Royaumont Alapítvány, a Japán Alapítvány Uchida és a Hooyong Performing Art Center ösztöndíját. 2001-től rendszeresen koreografál, tanít, szóló és koprodukciós alkotásaival jelen van külföldön. 2009-ben rendezőként debütált a Magyar Állami Operaházban.

A darab egy részlete Tatsumi Hijikata Yoshito Ohno részére még a butoh születésének hajnalán készített koreográfiáján alapszik, melyet azóta az előadó saját tapasztalatain átszűrve újra és újra átértelmezett, átdolgozott. Az Áttetsző című duett 2009-es budapesti bemutatójára Yoshito Ohno Bataritával együtt nyúlt vissza ehhez a több mint 40 éves szólóhoz.

A(z) Merlin előadása

Stáblista:

Hozzászólások