Színház

Az átváltozás - android verzió

előadás, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Metamorphosis közönsége egy humanoid robottal találkozhat Ozira Hirata Kafka-rendezésében. A robot egy klasszikus történetben mutatkozik be: Kafka Az átváltozás című műve adja az előadás keretét. E különleges adaptációban azonban Grégoire Samsa nem ízeltlábúvá, hanem egy android robottá változik, elvesztve a kontrollt saját élete felett. A főhős REPLIEE S1 mellett a további karaktereket olyan híres francia filmsztárok alakítják, mint a Veronika két élete vagy a Három szín - Piros kultikus mozik dívája, Iréne Jacob, a François Ozon rendezővel is dolgozó Jérôme Kircher és a Clean vagy a Paris, I love you filmekből ismert Laetitia Spigarelli.

Az Osakai Egyetem 5 éve folytatott Robot Színház Projektjének jóvoltából végre kitörhet a tudományos-kutatási szférából a high-tech fejlesztésű robot prototípusa. Egy REPLIEE S1 személyében végre beteheti a lábát egy android a színházba, így nagynyilvánosság előtt derülhet ki, milyen érzelmi reakciót váltanak ki belőlünk a robotok, hogyan gondolható tovább az előadó-művészet olyan technikai újításokkal, amelyekről korábban csak álmodozhattunk.

Kafka műve ideális robotterep, hiszen Az átváltozás történetének központi témája az emberi lét és a különbözőség, a "másféleség". Ennek a problémakörnek egészen aktuális oldala jelenik meg ezzel a különleges kísérleti színházi projekttel. Az androidok evolúciója egyre fenyegetőbb veszélyt jelenthet, hiszen minél szabadabbak a robotok, annál bizonytalanabb lehet az emberi szabadság is.

Oriza Hirata a következő mondatokkal oszlatja el azoknak a kétségeit, akik viszolyognának ettől a futurisztikus műfajtól: "Miért tudja elfogadni a közönség a bábszínházat, mint például a japán bunrakut? Az én robotszínházam alapvetően egy innovatív bunraku. Mi több, a bunraku bábjai nem változnak, az én robotjaim pedig technikailag napról napra továbbfejlődnek. Nem tudom, hová vezet a robotszínház, de abban biztos vagyok, hogy izgalmas." Oriza Hirata

Nem ez az első eset, hogy egy színházi előadásban robot szerepel, de arra eddig még nem volt példa, hogy egy beszélő android alakítson főszerepet. Oriza Hirata a kortárs japán színház egyik legmeghatározóbb, számos díjjal kitüntetett alakja; és Hiroshi Ishiguro, négyszeres RoboCup-győztes mérnök és robotika-szakértő hat éve dolgozik együtt. Ez idő alatt a páros öt darabot állított színpadra különböző típusú androidok és robotok szerepeltetésével. Az átváltozás az első olyan produkciójuk, ami nem japán nyelven zajlik. Nem véletlenül, hiszen ez az előadás nem mindennapi konstrukció: francia-japán koprodukcióban jött létre, és a tokiói premier után rögtön beveszi Európát, köztük a Trafót is. Ishigurot régóta foglalkoztatta már a beszélő robot megalkotásának lehetősége, meg is teremtette Peppert, az önmagáról mintázott szemtelen humanoidot.

Hirata kétszáz színész közül választotta ki a Samsa anyját alakító Iréne Jacobot, aki 1991-ben elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznő díját, és a férjét megszemélyesítő Jerome Kichert. A világhírű színészek szakmai tudására ebben az esetben is komoly szükség van - még ha talán másképpen is, mint hagyományos esetben: az android előre beprogramozott szöveget mond, így a színészi eszköztár összes elemét mozgósítaniuk kell a tökéletes interakcióhoz.

A(z) Trafó előadása

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások