Színház

Az átváltozás

előadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Könyvtárnyi elemzés született Franz Kafka (1883-1924) egyedülálló életművének értelmezésére, stílusteremtő alkotásaiból számos feldolgozás készült filmen, színpadon, és számtalan művész, köztük Beckett, Fellini és Salinger vallották mesterüknek a titokzatos zsenit.
A Magyarországi Német Színház előadásában Kafka olyan hősei kelnek életre, akik nem csak az író korában, az Osztrák-Magyar Monarchiában cipelték a vállukon a hatalom és az emberi viszonyok elviselhetetlen terheit, hanem akiket ma is felismerünk, magunkban és magunk között, bárhol éljünk is a világban. Gregor Samsa félelmetes átváltozása ugyanolyan költőien kérdez rá korunk zavarba hozó ellentmondásaira, mint száz éve: vajon, ha megváltozom, szeretni fognak-e az emberek? Hol húzódik a határ? Ha elvesztem társadalmi rangomat, szeretni fognak még? Ha elveszítem a fiatalságomat, az egészségemet, vajon elfogadnak-e? És ha végső soron elveszítem minden korábbi tulajdonságomat, vajon törvényszerűen meggyűlölnek miatta?
Dacára, hogy Kafka a társadalmak és a személyes kapcsolatok abszurditásait rémálom szerű, nyomasztó pesszimizmussal festi meg, mindig felszabadító, sötét humorral színezi optimistává - nem véletlenül tekintik a XX. század fekete humoristái is példaképüknek.
Előadásunkban az író legismertebb remekművét állítottuk színre, megőrizve az eredeti novella irodalmi nyelvét és párbeszédeinek formáját, ragaszkodva az izgalmasan szürreális történet mesteri logikájához.

A(z) Magyarországi Német Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások