Színház

Az ingyenélő

előadás, 20 perc, japán, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Faifai a kortárs japán színház új generációjának egyik képviselője. A fiatal tokiói társulatot Yon Kitagawa alapította, miután elege lett abból, hogy mások által bejáratott, áporodott színházi kliséket ismételgessen. A társulat szarkazmussal és érzékenyen reagál a világ dolgaira, történeteit humor és szeretet lengi be. Előadásaik az emberi kapcsolatokról (a legtöbb esetben a szerelemről) szólnak, saját élményeiken alapulnak, és improvizációkon keresztül nyerik el végleges formájukat, önironikusan, de néha vad őszinteséggel tárva fel a színészek egyéniségét, botladozásait. Ugyanakkor tükröt tartanak a mai japán társadalom elé - kritikusan, de nem rosszindulattal. Egyre népszerűbbek Tokióban, ezt díjak, elismerések sora jelzi. Most egy rövidebb turné keretében Szegedet követően Budapesten, Ljubljanában, majd Berlinben is fellépnek.

Egy olyan generáció tagjai vagyunk, amely szereti a képzelet drámáját, a művészet valóságát, a mozit, a TV-t, a pletykát, a popzenét, az animációs filmeket. A Faifai azon mottó jegyében táncol és játszik egy Tokió nevű megalopoliszban, mely telis-tele van irodistákkal, varjakkal és hányadékkal, mely szerint: "Mi globálisak vagyunk, gondolkozunk, és felelősséget érzünk szűkebb környezetünk iránt." (Yon Kitagawa)

Az ingyenélő két fiatal lányról Momokáról és Ichikóról szól, akik együtt laknak, de Ichiko munkanélküli és Momókán élősködik. Egy nap csúnyán összevesznek. A darab előadásmódja igen szokatlan: a valós történetet egy színésznő játssza el, míg egy színész absztrakt módon adja elő ugyanezt a történetet, a lányra reflektálva. Többször szerepet is cserélnek, így a közönség képzelőerejére van bízva, hogy a történetben szereplő hézagokat kitöltse.

A(z) SZTE JATE klub előadása

Bemutató időpontja:

2009. július 25., SZTE JATE klub

Stáblista:

Hozzászólások