Színház

Az öreg hölgy látogatása

tragikomédia, 2 felvonás, 160 perc, magyar, 2008.

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

"Azon utazókat, akik a Kalberstadt-Kaffigen vonalat választják, ezúton is nyomatékosan figyelmeztetjük, ne szálljanak le Güllenben. A gülleni csoda kulturális felemelkedésével és egész jólétével együtt egy gyilkosságon alapul, amelyet a barátságos kisváros lakói követtek el 65 éves polgártársuk, Alfred Ill ellen, aki se jobb, se rosszabb nem volt náluk. Csak az volt a pechje, hogy negyven évvel azelőtt összeakadt egy fiatal gülleni lánnyal, nevezett Klari Wascherrel, akit teherbe ejtett és cserbenhagyott, aki aztán világgá ment, és ott a multimilliomos Claire Zachanassian lett belőle. Mint ilyen, most újra megjelenik Güllenben, és azt követeli, 1 milliárd fejében öljék meg Alfred Illt..."

/Friedrich Tonberg/

"Güllen olyan közösség, amely a kísértésnek csak lassan enged, akár csak a tanár, de ezt a fokozatosságot világosan ki kell domborítani. A kísértés túl nagy, a nyomorúság túlságosan keserves. Az öreg hölgy látogatása - haragos darab, de éppen ezért nem szabad haragosan ábrázolni, hanem különösen nagy emberséggel, gyásszal, nem haraggal, sőt humorral, mert semmi sem árthatna többet ennek a tragikus végű komédiának, mint valami állati-mély komolyság."

/Friedrich Dürrenmatt/

A(z) József Attila Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. január 13., József Attila Színház

Stáblista:

Hozzászólások

4/10
czabundu 2010 máj. 28. - 14:16:04 4/10
Nos, én tegnap láttam... hát 4/10-et adtam az elõadásnak. A díszlet katasztrófa, ráadásul össze-vissza húzgálják, aminek nem sok értelme van. Nekem a rendezés sem tetszik, és ahogy hallottam a mellékhelységben is a szünetben, valamint a végén is hazafelé több embertõl, másoknak sem jött be túlzottan. Nem értem, miért kell énekelve beszélni, talán itt érzem a legnagyobb problémát a darabban rendezésileg. Így valahogy nem jön át annyira a mondanivalója, ami egyébként érdekes, és nagyon tanulságos, sõt, elgondolkodtató... bár a poénjai irtózatosan gyengék.
Hogy pozitív dolgokat is említsek, jól játszik az öreg hölgy, valamint a polgármester, bár ez szubjektív. Méhes Lászlóban viszont csalódtam. Erõtlen, nagyon gyenge alakítás volt.

A legtöbbet az mond el az elõadásról, hogy a második felvonásra az elsõ felvonás nézõinek körülbelül 2/3-ada jött csak be.
Nálam ez legjobb indulattal is 4/10.
8/10
toshiba321 2010 jan. 08. - 14:25:05 8/10
Láttam pont tegnap este. Nem rossz egyszer meg lehet nézni. A díszlet viszont egy picit kopott. Méhes László játéka viszont nagyon tetszett.
5/10
rues 2010 jan. 06. - 14:10:44 5/10
Dürenmattot nehéz szinpadra állitani ugy, hogy a tagédia és komédia is jelen legyen a szinpadon. Most a József Attila szinházban ezt bebizonyitva láttuk.Az elõadás nem adott élményt- sajnálom!
1/10
hikomat 2009 jan. 18. - 22:32:47 1/10
u.i. Most láttam, hogy a PORT szerint volt benne adóellenõr. Én errõl lemaradtam :S
1/10
hikomat 2009 jan. 18. - 22:31:02 1/10
Ma láttam. Hááát.... 1/10-re értékeltem, ami azért is érdekes, mert sz.tem értékelhetetlen volt.

A párbeszédes részek még nézhetõek is voltak, mert abba nem tudott a rendezõ(???) beleszólni. Az ének abszolút nem illik bele, az éneklõ "erdõ(???)" pedig elég fura. Sztem elég lett volna 2 fa, nem kellett volna énekelni, hogy "akácfa vagyok".

Sz.tem rá kéne gyújtani az úgynevezett díszletet (már ha a rózsaszín háromszögön a narancssárga négyzet annak számít)az úgynevezett rendezõre.

Sajnos ahogy a többi nézõt hallottam, hasonlóak a vélemények. Senkit nem hallottam, aki a nézhetõ kategóriába sorolta volna. Sokan el is mentek szünetbe.

Aki meg akarja nézni, az ne tegye, akinek meg van rá jegye, az égesse el, vagy adja oda az ellenségének.
alex4427 2008 márc. 04. - 21:23:06
A darab a pénz ördögi hatalmáról, árulásról (bûnbakkal!) igen csak idõszerû!
A címszerepben Ladányi Andrea egyszerûen szenzációs!
VTU 2008 febr. 22. - 21:23:53 Előzmény SirS
Nekem más fogalmaim vannak a zsenialitásról.

A díszlet csak akkor lenne kiállítható egy gyermekrajz versenyen, ha az anyuka a szülõi munkaközösség azon tagja, aki a pedagógus napi ajándékokat átadja.

A jelmezeket a képeken lehet látni. Az, hogy szerencsétlen szinészeket azzal alázzák, hogy félmeztelenül kell föllépniük, nem nagy dobás. (A Shopping & fuckingban is volt meztelenség, de az speciális nézõközönségnek készült.)

A szinészek a 80-as évek november 7-ei ünnepségeinek dumatóriumi stilusában kántálták a szöveget. Azzal súlyosbítva, hogy énekeltek is.

Végül a neves szereplõk olyan monoton lejtéssel adták le a szöveget, hogy ahhoz képest a "Szomszédok" monológjai barock nagyáriaként hatnak.
SirS 2008 febr. 14. - 23:51:08 Előzmény VTU
Ma néztük meg és teljesen ellentétes a véleményem. Friss, dinamikus, ötletes, teljesen nézhetõ és ajánlott ... jelmezek szereplok és a rendezo zseniális. Sajnálhatod hogy feladtad ... 8an voltunk, mindenkinek maximálisan bejött a darab (35 év körüli társaság)
VTU 2008 jan. 29. - 11:32:02
Hétfõn, január 28-án megnéztük. Pontosabban szólva majdnem megnéztük, mert csak 22 percig bírtuk.
Nem véletlen, hogy Galambos Erzsi visszaadta a szerepet.

Ha nincs senki, aki leállítja a rendezõt, akkor legalább a mûszakiak szólhatnának saját egzisztenciájuk védelme érdekében. A szinház sem a ráfizetésbõl él.