Színház

Bánk bán

opera, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Bánk bán a magyar opera megalakulása után az első bemutatott operák között van, ugyanakkor az első Erkel-opera, amit színre vitt a társulat. Szövegét Katona József drámája nyomán Egressy Béni írta. Bemutatója 1949. március 8-án volt. A klasszikus stílusban színre vitt opera rendezője D'André Albert, karmestere Eugen Lazăr, a Román Opera karmestere volt. A díszleteket Szakács György, a jelmezeket Szopos Klára tervezte.

A következő évtizedekben a Bánk bánt kétszer rendezték újra. Először 1957-ben, ez felújításnak számít, bemutatójának dátuma 1957. március 19. A régi díszletekben és jelmezekben előadott mű rendezője Szinberger Sándor érdemes művész, karmestere Demian Vilmos, karigazgatója Szarvady Gyula, balettmestere Pintér Jenő volt. Új volt a szereposztás is, a főszerepet Ottrok Ferenc érdemes művész énekelte. Az opera zenei anyagába visszakerültek előzőleg méltánytalanul kihagyott részek.

Az opera második átdolgozására 1992-ben került sor. Bemutatója Gyulán volt 1992. június 23-án, a Várszínpadon. A kolozsvári bemutatóra - 1993. március 3. - kisebb változtatásokat eszközölt a rendező Dehel Gábor. Az előadás további megvalósítói Hary Béla karmester, Witlinger Margit díszlettervező, Laskay Adrienne karigazgató és Valkay Ferenc koreográfus. Az előadás új betanulásnak számít. A kritika méltatta a mutatós, levegős és jól bejátszható
díszleteket. A jelmezek az 1949-es bemutató óta vannak jelen az előadásban, H. Roşescu Lya jelmeztervező kiegészítésével.

A(z) Kolozsvári Magyar Opera előadása

Stáblista:

Hozzászólások