Színház

Bohémélet

opera, 2 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Bohémélet Giacomo Puccini (és a világ) egyik legnépszerűbb és a Pillangókisasszony után a leggyakrabban játszott operája. A librettó - Puccini jó érzékét mutatva - Henri Murger párizsi bohémekről szóló korabeli bestsellere nyomán készült. Az Arturo Toscanini vezényelte 1896-os ősbemutató óta töretlen a mű sikere, nincs a világon operaház, ahol ne mutatták volna be a közönség legnagyobb örömére.

Sokan állítják, hogy a Bohémélet népszerűsége könnyedségében rejlik. Hogy tartalma, zenéje operett könnyűségű. Négy vidám, bohó fiatalember kalandjai az 1830-as évek Párizsában, és egy szerelmi történet szívszorító epizódjai Puccini zenéjével "nyakonöntve": megható történet, édes, fülbemászó dallamokkal.

Vagy mégsem? Lehet, hogy az hatja meg a nézőt, hogy a nyomorgó, fölfedezetlen művészek mindennapi túlélésért folytatott küzdelme, a fanyar humor - melynek segítségével fűtetlen padlásszobákban, éhesen és nyomorogva is "alkotnak"? A könnyedség azonban nem tarthat örökké: egyikük szerelme gyógyíthatatlan beteg, szerelmese nem hajlandó dolgozni és gondját viselni, inkább az utcára küldi. Az elkergetett lány utolsó erejével visszatér meghalni szívtelen párjához.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. november 25., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások